Pasta med squash – det høres ikke umiddelbart ut som en rett som røsker i ganen. Men ved å tilsette litt tørket chili i denne retten får du en herlig perfekt balanse av friskt og spicy – rundet av med deilig og fet fløte.

Pasta med squash
Foto: Pixabay

Pasta er en fantastisk ingrediens. Alle liker pasta, stor som små, og mulighetene er uendelige. Det er kanskje ikke den mest næringsrike ingrediensen fra naturens spisklammer, men du verden så godt det er!

Chili kommer i mange varianter. Prøv deg frem før du serverer en chilikrydret rett til gjestene dine. Foto: Pixabay

Dette er en herlig pastarett som passer både som hverdagsmat og når du har gjester. Skal du servere til gjester så dryss gjerne litt friske hakkede urter over rett før servering.

Test deg forsiktig frem med chili. Some like it hot, men mange får åndenød av for mye chili.

Du kan benytte alle former for pasta – jeg har brukt spaghetti i dette tilfellet. Men både skruer, penne, båndspaghetti og andre former for pasta passer. Eller hvorfor ikke bruke denne sausen i en vegetarisk lasagne?

Velg mengde etter hvor mange du skal servere til. Jeg benyttet 300 g til to personer.

Server gjerne med godt brød og deilig rødvin til.

Pasta med squash – oppskrift

Til sausen trenger du:

  • 2 store squash
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ løk
  • Ca 1 ts tørket chili
  • 3 dl fløte
  • 1 dl kraft (hjemmelaget eller fra butikk)
  • Ca 1 ts salt
  • 2 ss revet parmesan
  • Olivenolje til steking
Pynt gjerne retten med cherrytomater og friske urter – det både ser lekkert ut og smaker godt. Foto: Pixabay

Fremgangsmåte:

Squashen skjæres opp på langs, deretter opp i tynne skiver. Hvitløken presses. Løken skjæres i små biter.

Ha olivenolje i stekepannen og ha i ingrediensene. Strø på chilien. Stekes lett til alt er mykt. Ha i fløte, og kjør ingrediensene med stavmikser til du oppnår en fyldig saus (la gjerne noen små sqaushbiter synes). Ha så i krafen. La sausen kose seg i ca. 20 min. på lav varme, under stadig omrøring.

I mellomtiden kokes pastaen i lettsaltet vann. Bland sausen med den avsilte pastaen og avslutt med et godt dryss revet parmesan.

PS. Sausen kan fort bli for tykk – tilsett i så fall mer melk.

Anbefalt drikke til maten:
Rødvin, Barbera fra Piemonte

Artikkelen fortsetter under bildene!

Foto: Linn W.
pasta med squash
Foto: Linn W.
Squash, Zucchinie, Courgette – kjært barn har mange navn. Foto: Pixabay

Dette bør du vite om squash

Squash tilhører gresskarfamilien, og betyr “lite gresskar” på italiensk. Men i motsetning til gresskarene vi kjenner til, høstes denne i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt. Squash ligner på en agurk i utseende, men er noe kortere og formen er rund eller sekskantet. Fruktkjøttet har en fast og jevn konsistens med en nøytral smak. Fargen på skallet er mørkegrønn, grønnstripet eller gul.

Bruksområde

Squash har i seg selv lite smak, men tar gjerne opp smak kokt eller stekt sammen med annet. Rå grønn squash kan brukes til det samme som agurk. Den kan brukes naturell i forskjellige salater kuttet i skiver eller biter, og også til ost eller garnityr. Gul squash bør varmebehandles. Lett kokt eller stekt er squash ypperlig som tilbehør til kjøtt og fisk. Squash kan også deles i to, fylles med kjøttdeig og hakket løk og stekes i ovnen. En selvfølge i ratatouille, en fransk grønnsakgryte.

Tips når det gjelder squash

Squash alene kan brukes som en vegansk pasta. Da bruker du et spiraljern for å lage strimler, og du kan ensten spise de kalde og rå (i en Raw Food-rett) eller du kan dampe dem lett og servere med en deilig tomatsaus. Vegansk og Raw Food er i tiden, og vi kunne alle trenge å spise mer ren og sunn mat.

Egenskaper

Squash har lavt energi – og fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Squash er også en kilde til folat, vitamin C og kalium. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

pasta med squash
Squash som pasta. Foto: Pixabay

Pasta med squash. Pasta med squash. Pasta med squash.

Kommentarer

kommentarer