

Pasta med squash – oppskrift
Til sausen trenger du:- 2 store squash
- 2 fedd hvitløk
- ½ løk
- Ca 1 ts tørket chili
- 3 dl fløte
- 1 dl kraft (hjemmelaget eller fra butikk)
- Ca 1 ts salt
- 2 ss revet parmesan
- Olivenolje til steking

Fremgangsmåte:
Squashen skjæres opp på langs, deretter opp i tynne skiver. Hvitløken presses. Løken skjæres i små biter. Ha olivenolje i stekepannen og ha i ingrediensene. Strø på chilien. Stekes lett til alt er mykt. Ha i fløte, og kjør ingrediensene med stavmikser til du oppnår en fyldig saus (la gjerne noen små sqaushbiter synes). Ha så i krafen. La sausen kose seg i ca. 20 min. på lav varme, under stadig omrøring. I mellomtiden kokes pastaen i lettsaltet vann. Bland sausen med den avsilte pastaen og avslutt med et godt dryss revet parmesan. PS. Sausen kan fort bli for tykk – tilsett i så fall mer melk. Anbefalt drikke til maten: Rødvin, Barbera fra PiemonteArtikkelen fortsetter under bildene!



Dette bør du vite om squash
Squash tilhører gresskarfamilien, og betyr «lite gresskar» på italiensk. Men i motsetning til gresskarene vi kjenner til, høstes denne i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt. Squash ligner på en agurk i utseende, men er noe kortere og formen er rund eller sekskantet. Fruktkjøttet har en fast og jevn konsistens med en nøytral smak. Fargen på skallet er mørkegrønn, grønnstripet eller gul.
Bruksområde
Squash har i seg selv lite smak, men tar gjerne opp smak kokt eller stekt sammen med annet. Rå grønn squash kan brukes til det samme som agurk. Den kan brukes naturell i forskjellige salater kuttet i skiver eller biter, og også til ost eller garnityr. Gul squash bør varmebehandles. Lett kokt eller stekt er squash ypperlig som tilbehør til kjøtt og fisk. Squash kan også deles i to, fylles med kjøttdeig og hakket løk og stekes i ovnen. En selvfølge i ratatouille, en fransk grønnsakgryte.Tips når det gjelder squash
Squash alene kan brukes som en vegansk pasta. Da bruker du et spiraljern for å lage strimler, og du kan ensten spise de kalde og rå (i en Raw Food-rett) eller du kan dampe dem lett og servere med en deilig tomatsaus. Vegansk og Raw Food er i tiden, og vi kunne alle trenge å spise mer ren og sunn mat.Egenskaper
Squash har lavt energi – og fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Squash er også en kilde til folat, vitamin C og kalium. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
