Ingredienser
4 eggeplommer
1 ss kaldt vann
1 ss sitronsaft
1 ss hvitvin edikk
250 g smør
salt hvit pepper og estragon tørket eller ferskt
Slik gjøres det
Smelt smøret i en kaserolle uten at det blir brunt. La det avkjøle til det er fingervarmt.
Ha eggeplommer, vann, sitronsaft og hvitvin eddik i en skål og visp det sammen.
Hell det opp i smøret mens man visper det godt sammen.
Ha kaserollen på platen på det laveste og visp det sammen til det blir tykt uten at det koker.
Så har man i salt, hvit pepper og estragon, rør rundt.
Da er det bare å servere sausen over, for eksempel: fisk, kylling, annet kjøtt, poteter og grønsaker.
Hollandaise er en klassisk fransk saus. Sausen er en emulsjon av eggeplommer og smør smaksatt med sitronsaft og hvit pepper. Sausen har rykte på seg for å være vanskelig å få til fordi den lett skiller seg . Hollandaise er grunnlag for en gruppe av smørsauser, hollandaisefamilien, med béarnaise og musselinesaus, som berømte variasjoner.