paris-sopa-cebolla

I disse kalde dager er suppe en varmende og deilig rett. Løk skal være veldig bra for lungene så hvorfor ikke lage en herlig smaksopplevelse;

Ingredienser

4 store løk finhakket 2 ss oliven olje 50 g smør 2 fedd hvitløk presset 2 laurbærblad 1/2 ts brunt sukker (eller honning) 1 liter biff kraft 275 ml tørr hvit vin 2 ss cognac salt og malt sort pepper

Slik gjøres det

Finn frem en stor kasserolle og sett på høy varme og ha i oljen og smøret. Når dette er veldig varmt ha i løken, hvitløken og sukkeret/honning Rør om av og til, til løken har blitt brun. Dette vil ta ca 6 minutter. Sett ned varmen på det laveste og la løken koke sakte i ca 30 minutter. Så har man i biffkraft, vin, laurbærblad, salt og pepper, rør med en treskje. Når det har kommet til kokepunktet setter man ned varmen så den kan småkoke med lokk i 1 time. Ha så i cognacen og rør rundt. Alternativ, ha i 1 ss cognac i hver suppeskål, for de som vil ha, før du fyller opp med løksuppen. Kjær opp loff skiver og legg dem i en form og smør på olivenolje, sett ovnen på 200 grader. Stek loffskivene i noen minutter på hver side til de blir sprøe. Ta dem ut og legg på ost som jarlsberg eller cheddar og legg dem i bollen som er full av suppen og grill dem i ovnen i 2 minutter. Så er den klar til servering. Bon Apetit :)

Historie om løken

Vanlig løk, matløk eller kepaløk (Allium cepa) er en art i løkfamilien. Det fins flere ulike varianter av arten, bl.a. gul løk, rødløk og ekstra småvokst sølvløk. Også vårløk kan assosieres med vanlig løk. Sistnevnte er løk som avbrytes tidlig i vekstfasen.Løk kommer opprinnelig fra Sentral-Asia, hvor den fortsatt vokser vilt. Kineserne dyrket løk allerede for 3000 år siden, og i de egyptiske pyramidene har man funnet bilder av løk. Romerne tok løken med seg til Nord-Europa, og spanjolene tok den til Amerika.Løk er en mye brukt ingrediens i matlaging, og inneholder en rekke antioksidanter, proteiner og flavonoider. Den inneholder dessuten cystein, som i seg selv inneholder svovel-innholdende aminosyre og er årsaken til at løk svir i øynene når løkcellene skades (kuttes). Cysteinet blir omdannet til en svovelholdig gass som irriterer øynene. Hjernen svarer da med å øke produksjonen i tårekjertlene, for å tynne ut gassen.Ved å bruke en genteknologi som kalles RNAi, har forskere ved Crop & Food Research i New Zealand endret egenskapene til knollen, gjennom å «skru av» genene som gjør at svovelforbindelsene i løken omdannes til den irriterende gassen.
Foto: Linn Woodward

Kommentarer

kommentarer