Foto Linn Woodward

Ingredienser

Egg
Bacon
Sjampinjonger/kantareller finhakket eller grov etter smak
løk finhakket eller grov
tomat delt i to
ristet brød
tomatbønner

Slik gjøres det

Stek, porser, eller hardkok eggene
Stek løk, sopp, tomat og baconet, ha i litt worcestershire sause, pepper, og noen flak chili og rør rundt
Varm opp tomatbønnene i en kaserolle

Legg  to ristet brød på en tallerken, legg så på baconet og egget. Dander rundt med stekt løk, sopp, tomat og tomatbønner.

Tilbehør

Hjemmelaget juice, traktekaffe fra nymalte kaffebønner eller en god kopp te 🙂

Historie

Engelsk frokost (eng. Full English breakfast) er et tradisjonelt morgenmåltid fra England. Måltidet tilbys gjerne til turister som kost i hoteller, pensjonater og vertshus, men det har også en viktig stilling i engelskmennenes oppfatning av morgenmat.

I nyere tid er det forholdsvis sjelden blant engelskmenn å spise en tradisjonell engelsk frokost hver dag. Maten er temmelig fet, og det stadig økende antall helsebevisste engelskmenn anser engelsk frokost som et måltid for spesielle anledninger. Engelskmennenes dagligdagse frokost består nå gjerne av et raskt måltid med frokostblanding og/eller ristet brød (toast) med marmelade. Grapefrukt er også svært vanlig. Lørdag eller søndag morgen er det imidlertid alminnelig å nyte en tradisjonell engelsk frokost i ro og mak. På institusjoner hvor man får servert mat, som skoler, universiteter og aldershjem, er det ikke uvanlig at man har full engelsk frokost to-tre ganger i uken og enklere frokost de andre dagene.

Ingrediensene i engelsk frokost varierer med geografi og smak, og er ikke enestående for England; skotsk, walisisk og irsk frokost deler mange av kjennetegnene og ingrediensene. Hovedelementene er egg og bacon, men for å kunne kalles engelsk frokost behøves flere ingredienser. Til frokosten serveres appelsinjuice og te, og eventuelt kaffe.

Egg og bacon blir vanligvis stekt, men grillet bacon og posjerte egg eller eggerøre er alternativer. Noen av de andre ingrediensene som kan inngå i en engelsk frokost er:
Engelsk frokost med egg, bacon, pølser, tomatbønner, tomat, sopp, toast, røstipotet, white pudding og blodpudding.

ristet brød, stekt brød, eller brød med smør
pølser
stekte, grillede eller hermetiserte tomater
sopp
blodpudding
bønner i tomatsaus
sauterte poteter, pommes frites, røstipotet eller bubble and squeak
smakstilsetninger som ketchup og HP-saus

På britiske hoteller og pensjonater kan en engelsk frokost også omfatte andre retter som frokostblandinger, havregrøt, kippers, ristet brød og syltetøy eller marmelade, kedgeree eller krydrede og stekte nyrer. Fruktsaft og tørre kornblandinger ble en del av engelskmennenes frokost etter 1950. Begrepet engelsk frokost brukes til å skille mellom det store tradisjonelle morgenmåltidet og den enklere kontinentale frokosten med te, kaffe, juice og butterdeigshorn. Kaffe til frokost er en kontinental tradisjon som ble introdusert gjennom hotellkosten.

Foto: Pixabay

Kommentarer

kommentarer