Foto:Linn Woodward Hjemmelaget tomatsuppe

Ingredienser

2 kilo store plomme tomater delt i to
En stor hvitløk bunke med skall
2 røde løk grovhakk
Et par timian kvister
1 spiseskje brunt sukker (eller Steviosa)
Madon salt og kvernet pepper
2 spiseskje olivnolje
250 ml grønsaks kraft
100 ml matfløte
Et par dråper Worcestershire sauce
Et par dråper balsamik eddik

Slik gjøres det

Legg tomatene, hvitløken med skallet, løk og timian i en dyp langpanne og krydre med salt, pepper og sukker. Hell litt olivenolje over og bak i ovnen på 200 grader i 40-50 minutter.

Sett til siden og la det avkjøle seg.

Klem ut hvitløken og legg det og resten oppi en food processor og kjør det til det blir kremete.
Ha det i en kasserolle og ha i kraften, fløten, worcestershire sauce og balsamik eddiken og smak til med salt og pepper. Varm opp og server.

Historien om tomatfrukten

Tomaten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Derfra ble den importert til Mexico, hvor den ble dyrket og spist av mesoamerikanske kulturer. Tomaten kom på 1500-tallet til Europa fra de spanske koloniene sammen med mange andre «nye» planter som mais, potet og tobakk. Det er kjent at planten ble dyrket i middelhavsområdet etter 1540. Den er i dag spredd over hele verden.

Frukten har et høyt innhold av vitamin A og vitamin C og kalium. Den har et vanninnhold på over 90 %. Forskning har avdekket at tomater er en viktig kilde til antioksidanter, og det antas at et høyt inntak av tomatprodukter kan ha en viss hemmende effekt på utvikling av kreft. Selve tomatplanten er giftig, men er ifølge tradisjonen effektiv mot fluer som skyr lukten av planten.

Kommentarer

kommentarer