Ingredienser

300 g jordskokk, renset og skrelt (500 g urenset)
6 sjalottløk, skrelt og kuttet i skiver
5 dl kyllingkraft
2 ss usaltet smør
2 dl fløte
3 ss seterrømme
1 ss limesaft
1 dl tørr hvitvin
1/2 ts seltin eller vanlig salt
1/4 ts nykvernet hvitt pepper, smak til med en dæsj soya saus

Slik gjøres det

De skrelte jordskokkene skjæres i skiver. Smelt smør i en kjele. Surr sjalottløk i ett minutt. Tilsett jordskokkene, surr litt til. Hell over hvitvin, kraft, limesaft og fløte. Kok opp og la det småkoke i 15-20 minutter under lokk. Tilsett seltin/salt og pepper. Bland alt godt med stavmikseren. Stivpisk rømmen. Anrett suppen og legg en skje rømme i midten, pynt med grønt. Har man gammelt brød, skorpe eller loff, ha det i en langpanne og hell over olivenolje og grill i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Smør på hvitløkssmør.  Bon apetit 🙂

Foto: Linn Woodward

Historien om jordskokk

Jordskokk (Helianthus tuberosus) er en flerårig urt i solsikkeslekta i kurvblomstfamilien. Planten kommer fra Nord-Amerika og blir dyrket for rotknollene. Navnet er en forkortelse av jordartisjokk, og viser til at smaken kan minne om artisjokk, en annen grønnsak i kurvblomstfamilien.

Planten er flerårig og blir opptil 2,4 meter høy, med gule blomster. Skuddene er ettårige og visner om høsten. Fra en knoll dannes det flere forgrenete stengler med ovale blader på stilker. Bladene blir 7 – 10 cm brede. Stenglene og bladene er ru og hårete. Knollene er ujevne og ligner litt på store ingefærrøtter.
Historie

Jordskokken ble dyrket av urinnvånere i Nord-Amerika. Europeerene oppdaget den da den franske oppdageren Samuel de Champlain fant dyrket jordskokk ved Cape Cod i 1605. Etter hvert ble den spredt fra Frankrike til resten av Europa og Skandinavia. I Norge ble den først omtalt 1694 og var forholdsvis vanlig frem til poteten ble populær på 1800-tallet.

Jordskokknoller

I motsetning til poteter kan jordskokk også brukes rå i råkost og salater. Skallet er tynt og spiselig, men det er også vanlig å skrelle eller skrape det av før tilberedelsen. Med sitronsaft kan det forhindres at den mørkner etter skrelling.Dersom den kokes kan skallet trekkes av etterpå. På grunn av det tynne skallet kan de ikke lagres særlig lenge etter høsting, så lenge de er i jorda er de imidlertid holdbare i flere måneder.

I motsetning til de fleste andre knoller inneholder de ikke karbohydratet stivelse, men inulin (må ikke forveksles med insulin). Derfor er jordskokk en viktig kilde for industriell fremstilling av fruktose. Det gjør også at de lett går i oppløsning ved koking, og at enkelte kan få tarmgass av dem.

Dyrking

Jordskokken er lett å dyrke. Til forskjell fra poteter tåler knollen å overvintre ute ved temperaturer ned til -30°C. Den enkleste måten å dyrke den på er å spa opp åkeren hver høst og samle inn det som finnes av større røtter. Neste år vil det spire av de bitene som ble igjen i åkeren. Jordskokken gir rikelig med næringsrike knoller og trenger mye gjødsel. Den har også godt av å bytte voksested med jevne mellomrom.

Jordskokken sprer seg både med knoller og frø. Knollformering er sikrest, men den selvsår seg også relativt ofte.

Jordskokken fortjener å oppdages på nytt. Den var ganske utbredt i Norge før poteten kom, men havnet litt i skyggen av nykommeren. De inneholder ikke stivelse, men har ellers mange av de samme bruksområdene som poteten. Bytt til jordskokk ved neste middag, og nyt den søtlige, nøtteaktige aromaen.

Smaken er nøtteaktig, delikat, søt og melen.

Jordskokken er rik på kostfiber, spesielt av typen inulin, som gir den søte smaken. Den er også en kilde til B-vitaminet folat og til mineralet kalium.

Seltin

Seltin er et registrert varemerke for Cederroth for et mineralsaltprodukt som inneholder 50 % mindre natrium enn vanlig havsalt. Produktet markedsføres som et alternativ for de som ønsker å begrense inntaket av natrium. Produktet har vært på markedet siden 1980 og selges gjennom dagligvareforretninger.

På grunn av det lave innholdet av natriumklorid, kan Seltin ikke brukes til graving eller konservering. På grunn av det høye innholdet av kalium må personer som har nyresvikt, eller som bruker visse hjerte- eller blodtrykksmedisiner, ikke bruke Seltin.
Seltin produseres i Sverige.

Kommentarer

kommentarer