Langstekt ribbe en himmelsk smaksoplevelse

Ingredienser

1 tynnribbe, 3 KG
1 ss nymalt svart pepper
3 ss salt
1 ss grovhakket fennikelfrø
15 hvitløksbåter
10 sjalott løk
3 kvister rosmarin
1,2 liter vann
salt og pepper

Slik gjøres det

skyll ribba med kaldt vann
skjær ruter i svoren med et skarpt kniv
gni ribben inn med salt, begge sider
gni ribben inn med pepper, begge sider
gni ribben inn med fennikelfrø, kun kjøtt siden
legg ribben i en form med svoren ned i 24-48 timer før steking

kl.0900 ta ut ribben fra kjøleskapet 45 minutter før steking begynner
forvarm ovnen til 170 grader
legg ribben i en ildfast form med 5cm klarering på alle kantene med svorsiden opp
kok opp 1,2 liter vann med 10 gr salt
øs det kokende vannet over hele svoren for å koagulere svoren slik at den blir hard og spriker mer
legg ribben svorsiden ned i formen
finhakk 2 hvitløkfedd og rosmarin og gni dette inn på kjøttsiden
skrell de andre hvitløkbåtene og sjalottløk og legg dem rundt ribben
kl.1000 stek i 1 time på 170 grader uten vifte
kl.1100 snu ribben med svorsiden opp, gjerne med en folieball under slik at den spennes opp som en bro. skru ned varmen til 90 grader og ha på vifte i 4 timer
kl.1500 skru opp temperaturen til 110 grader. legg grønnsakene rundt ribben
kl.1600 skru opp temperaturen til 150 grader.
kl.1630 skru opp til 210 grader (pass på at ribben ikke blir svidd)
kl.1645 sett på grillfunksjonen for å lage bra svor
kl.1650 Ribben er stekt, la hvile 10 minutter før oppskjæring

Saus
Ingredienser

ribbe kraft
1 ss mel
2 ss soya saus
1 ss Worchestershire saus

Slik gjøres det

Få ribben vekk fra formen og legg på et skjærebrett
Hell over kraften gjennom en sil i en kaserolle
Ha i melet,
og når melet har blandet seg, så rører man
Ha i soya saus og Worchestershire saus
kok i et par minutter

Server med ønsket grønsaker, julepølser fra Leiv Vidar, medisterkaker, ovnsbakt poteter, rødkål og surkål. Bon apetit

Foto Linn Woodward

Kommentarer

kommentarer