Hedenske skikker

Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest. Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.

Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål og å spenne nakne jomfruer foran plogen.

IMBOLC – 1.feb.
Denne festivalen / sabbaten markerer begynnelsen på en ny livssyklus.
Imbolc er også kjent som kyndelsmesse, eller Lysfestivalen.
Imbolc er en tid for å feire Gudinnens tilbakekomst fra
underverdenen, så denne dagen er spesielt hellig for kvinner.
Imbolc ritualet begynner med at vi appellerer til Mørkets Herre om å la Henne komme tilbake til det Jordiske. Jorden er fortsatt i vinterens grep, men det er nå tydelig
at lyset og varmen er på vei.
Ritualet er i hovedsak en hyllest til den gjenreiste Gudinnen og en bønn til Henne om at hun må bringe livets fruktbarhet tilbake.
Imbolc er tradisjonelt den dagen som en ny heks blir innviet iden gamle skikken.
Etter en seremoni der Gudinnens makt og beskyttelse blir påkalt og heksen blir symbolsk gjenfødt, får hun honning for å kunne “smake Gudinnens søte frukter”.

Før vi fikk inn de kristne skikkene, og før verden ble så modernisert at man bare kunne trylle frem appelsiner fra fjerne himmelstrøk på Rema, var mennesket fullstendig avhengige av naturen, på en helt annen måte enn vi er nå. Årstidenes gang var det som avgjorde alt. Maten var sesongbasert, var man innesnødd, så var man innesnødd, og om man ikke brukte sommeren på å lage garn av ulla, så frøys man. De små skiftene i naturens syklus, ble derfor lagt godt merke til og feiret. Når man tenker over det på den måten, finnes det alltid en grunn til å feire noe!

Imbolc-fargene er hvitt og grønt. Dette henspiller på snøen og de grønne spirene som snart begynner å vokse i det skjulte. Imbolc er derfor også en høytid for blind tillit. Du vet at det skjer gode ting under isen nå som solen kommer mer og mer frem, selv om du ikke kan se det og selv om det kanskje ikke kjennes sånn enda. Dette er det nye årets renhet, og det er alle mulighetene som ennå bare ligger der som et uutnyttet potensial. Det er alt det fantastiske som kan skje og alt det fantastiske som kommer til å skje. Snart.

Mens vi venter på påsken, kan vi dermed godt unne oss noen nye fredsliljer, orkideer eller grønne planter, og dekorere med hvite lys for å ønske vårsolen velkommen tilbake.

Imbolc eller Imbolg feirer at våren er på vei. Ordet «I mbolc» sies vanligvis å bety «i magen», og det er fordi sauene er gravide på denne tiden av året. Dette var tidligere et sikkert tegn på at våren var på vei. Til tross for at dagene blir lengre er det ennå vinter. Dette er en tid for å starte på nytt og for vekst. Tenk på dine mål og drømmer for dette året. Hils den gravide Moder Gudinnen og takk for at Hun snart vil føde våren.

Urter
Snødråpe, laurbær, lyng, årets første blomst.

Røkelse
Rosmarin, kanel, blåregn, Frankincense, myrra

Farger
Hvit, oransje, rød.

Dekorasjoner
Lamper, sopelimer, gule blomster.

Mat
Melkeprodukter, karri, løk, gressløk, krydret vin, frø, urteté.

Røkelse til Imbolc

1 del Bjørke bark
1 del willow tre (blader eller bark)
1 del eik bark
1/2 del sort hyll blader
1 del knuste rognebær(tørket)
1/2 del tørket snøklokke blomst (eller noe tilsvarende)
1/2 del tørket lin blomst
Knuses sammen i en morter og brennes på en charcoal blokk.(porøs kull bit)

På denne dagen lager man deilige fastelavens boller med hjemmelaget marsipan, pisket krem og valgfritt syltetøy, namme nam!

Fastelavens boller. Foto: Linn Woodward

Kommentarer

kommentarer