Ja da er det snart påen igjen med denne tradisjonen som vi har adoptert fra USA. Problemet er at man har ikke satt seg skikkelig inn i reglene og det gjør meg provosert. Barn kler seg ut, ringer på dører og vil ha snop. Man skal si knask eller knep, men det er ingen i Norge som bruker ordet knep, de bare tigger etter godteri. Selve det å kle seg ut og gå fra dør til dør handler om at dere sier knask eller knep og hvis de i døren svarer knep så skal dere lage en spøk på vedkommende. Nei det er ikke snakk om hærverk og ødeleggelse. Bruk huet!
En annen regel er at hvis utelyset er slått av, så skal man IKKE RINGE PÅ!

De som åpner døren skjønner ikke greia heller med knask eller knep, så ingen sier knep, de gir bare snop, det er så latterlig dette her, så la oss slutte med dette mølet fra USA.

Lag heller en høsttakkefest med god mat og drikke, feir de døde, la ungene kle seg ut og lag en lek for dem inne og ute på tomten der dere bor.

Her kommer historien om den virkelige Halloween:

Kelterne kalte den Samhain (eller Samhein), som betyr «sommerens slutt.

Det ble trodd at på denne festen for de døde så kunne de døde, hvis de ønsket det, komme tilbake til de levendes verden denne ene natten for å feire med sine familier, stammer eller klaner. I Irland ble gravstedene lyst opp på denne natten slik at de døde skulle kunne finne veien fram. Ekstra stoler ble satt frem ved bordene, og det ble dekket på ekstra for de som hadde gått bort i året som gikk. Det er mange historier om Irske helter som fløy gjennom underverdenen mens alve-portene sto åpne, selv om alle måtte komme tilbake innen hanen gol.

Utvandringen fra Europa hendte mellom 1830 og 1920. Irere og andre bragte med seg Samhein/ All Hallow’s Day som ble gjort om til en amerikansk tradisjon hvor man kler seg ut og ringer på dører og sier knask eller knep.(trick or treat).

Da land ble kristen, så tok de disse feiringen fra keltere, hedninger og ikke religiøser mennesker for å gjøre det til sitt eget. Den kristne tradisjonen heter Allehelgen – en minnedag for de døde, er 5 og 6 november. Så for oss ikke relgiøse, da er 31 oktober vår minnedag for de døde, så tenn lys, lag en festmiddag og skål for de som man har mistet til døden.

Kommentarer

kommentarer