Nå er det tid for hagestell, og gjødsling som  er mat for all vekst, her kommer tips på hva man kan gjøre for å holde alt friskt.

Aske fra vedovn eller peis, oppbevar i pose og hell det over vekst i hagen.

Marihøne dreper bladlus.

Å ha leopard snegle i hagen er bra for å få vekk brunsnegle som også kalles iberiasnegle som virkelig lager skader på hagen.

Heng opp insekts boligere som man kan lage selv eller kjøpe, de vil holde hagen blomstrende, homler, vepser og bier, er noen av dem som er viktig å ha i hagen.

Man kan bruke grønnsåpevann til å bekjempe meldugg på roser.
Et annet tips: Eddik og vann blandes og sprøytes rett på planten.

Har man kokt vann med pølser, pasta, og spagetti, avkjøl og hell det over vekster, flott som gjødsling. Har du kokt poteter og grønsaker og ikke trenger vannet der og da, avkjøl og ha over vekster det og.

Brukte teposer og kaffefilter, kan man bruke i tillegg til jord når man planter forskjellige vekster. Har man laget for mye kaffe eller te, hell det over planter og busker.

Ser man kattemøkk i blomsterbedd så ikke ta det bort, ta på hansker, bruk  spade og grav det ned i jorda, både urinen og skiten er veldig bra gjødsel for planter. Til og med menneskers urin er bra for busker og planter, så er man tissatrengt så er det bare å gjødsle hagen. 🙂

En ting man kan gjøre med mat som har gått ut på dato er å drive med kompostering. (Det beskriver nedbrytningsprosessen som organisk avfall gjennomgår for å bli til ny jord). Komuner skal ha kurs i dette, har jeg lest. Det er bare å søke seg på nettet i den komunen man bor i og melde seg på når de holder kurs.

Har man lyst og tid så er det mulig å så urter, grønsaker og blomster inne, man får kjøpt torvbriketter med hull i toppen hvor man legger i frøene. Brukte melkekartonger og juice kartonger er også flotte å bruke til å så frø i.

Det er mye forskjellige drivhus der ute man kan ha på terrassen og på balkongen så når det blir varmere i luften er det bare å ha alt ute. Blomster kan man plante i krukker og i blomsterkasser. Har man råd og plass så sett opp drivhus i hagen. Tomater, chilli, paprika og druer elsker å være i drivhus. Tenk å kunne lage sin egen vin fra druer.

Pyrisept, desinfisering, veldig bra å bruke på skader, sår, man kan få når man holder på ute, samme hvis man blir klort og bitt av dyr.

Sitronella stearinlys mot veps, mygg og andre insekter.

En annen ting er å tenne  røkelse, det holder plagsomme insekter borte.

Kommentarer

kommentarer