Karse (latin: Lepidium sativum) er en flerårig liten grønnsaksplante i karseslekten (Lepidum), som tilhører Korsblomstfamilien. Den er beslektet med den akvatiske brønnkarsen, og har en pepperaktig, god duft og smak.

Planten er 5-50 cm høy og vokser i fuktige områder i Eurasia, men er hos oss kjent bare som nytteplante for grønnsaksproduksjon.

Som de fleste planter i korsblomstfamilien har den bittelille blomsten fire kronblad, men kommer sjelden til blomsterstadiet i norsk dyrking. Bladene er runde til omvendt eggeformede og smalner mot bladstengelen.

Det er veldig lett å så karse. Har du kjøpt noe salat i plastikk eske, så spar på de og så karse opp i den sammen med jord. Man kan ha de ute fra mars til oktober. Karse inneholder mye C-vitamin. Herlig smak og man kan bruke det i sandwicher, salater etc.

Karse, foto: Linn Woodward
Karse ute, foto: Linn Woodard

Kommentarer

kommentarer