Det kan være ganske ubehagelig å måtte smøre seg inn eller spraye seg med myggmidler hver gang man vil tilbringe en hyggelig kveld på terrassen eller i hagen.

Men det er faktisk mulig å fylle hagen eller krukkene på terrassen med planter som myggen misliker – samtidig som de ser bra ut og smaker godt.

Her er plantene som myggen misliker:

Basilikum

Basilikum har man alltid bruk for. Den kan brukes i et vell av retter. Det er en ekstra bonus at myggen ikke kan fordra basilikum og holder seg langt unna den.

Rosmarin

Rosmarin bør man også ha i hagen. Den kan brukes i utallige matretter – også utenfor det italienske kjøkken. Myggen liker ikke lukten av rosmarin, så den vil holde seg langt unna.

Mynte

Mynte er en kraftig plante som kan overta hele kjøkkenhagen hvis den får spre seg. Det kan derfor være en god idé å plante den i krukker. Men hvis du vil bli kvitt mygg så er den fin. Myggen holder seg nemlig unna planten mynte.

Lavendel

Lavendel kan man ikke få nok av. Den fine fargen og den gode duften gir middelhavsstemning i hagen. Lavendel er ingen enkel bedplante. Den liker å stå tørt og ikke minst et sted med masse sol og lett jordsmonn. Planter du lavendel vil myggen holde seg unna.

Kattemynte (Katteurt)

Kattemynten er elsket av mange katter, men mislikt av mygg.

Tetre

Tetreet gror ikke naturlig i Norge. Tetrebusken er for lite hardfør til å overleve en norsk vinter, men tetreplanter kan også dyrkes som potteplanter.

Hvitløk

Hvitløk er lett å dyrke og den er hardfør. Altså perfekt for kjøkkenhagen. Myggen avskyr lukten av hvitløk.

Tagetes

Tagetes er en fin og populær blomst i hagen. Du har den kanskje allerede, og det er kanskje grunnen til at myggen ikke plager deg når du er i nærheten av den.

Eukalyptus

Eukalyptus er faktisk et av de mest virkningsfulle middel mot mygg. Du kan for eksempel sette ut eukalyptus gunnii (sølv-eukalyptus) på terrassen for å holde myggen borte.

Kaffegrut holder myggen unna

Tro det eller ei, men kaffegrut kan redde sommerkvelden din på terrassen. I følge det amerikanske miljøorganet U.S. Environmental Protection Agency (EPA) er kaffegrut svært effektivt for å holde mygg, veps og andre insekter på avstand.

Mange insekter har nemlig svært god luktesans, og den sterke lukten som kaffegrut avgir når den brenner, gjør at mygg og andre insekter holder seg langt unna.

  1. Ta fersk eller brukt kaffegrut og legg i en skål. Dekk til skålen og legger over aluminiumsfolie. La skålen stå mørkt og svalt til kaffegruten har tørket.
  2. Deretter kan du sette ut kaffegruten, enten i en skål eller på en bit aluminiumsfolie, og tenne på som med røkelse. Alternativt kan du legge oppi en bit grillkull.
  3. Har du ekstremt mye mygg rundt deg kan du tilsette ferske laurbærblad i kaffegruten og la det brenne sammen.
  4. Hvis der er mye vind, eller om du vil holde et stort område myggfritt, anbefales det å sette ut flere skåler med kaffegrut på ulike steder.
  5. Det er alt som trengs – det er miljøvennlig, billig og du slipper å bruke kjemikalier.

Kommentarer

kommentarer