Her kommer historien om den virkelige Halloween

Samhain, Halloween eller All Hallow’s Eve er aftenen før All Hallow’s Day (1. November).

Kelterne kalte den Samhain (eller Samhein), som betyr “sommerens slutt”, i følge deres to-deling av året, når sommeren varte fra Beltane til Samhain og vinteren fra Samhain til Beltane. I tråde med den senere fire-delingen av året blir Samhain sett på som “høstens slutt” og begynnelsen på vinteren. Samhain uttales “såw-inn” (i Irland) eller “Såw-iin” (i Wales), eller “såvv-en” (i Skottland) eller “Sam-hein” for oss som ikke snakker gaelisk.

Ikke bare er Samhain høstens slutt men det er også slutten på det gamle året og begynnelsen på det nye. Keltisk nyttårsaften, når det nye året begynner med starten på den mørke fasen av året, akkurat som den nye dagen begynner ved solnedgang. Det finnes mange representasjoner av Keltiske guder med to ansikter, og disse kan kanskje ha vært gudene som rådet over Samhain. Som den greske motpart Janus, som satt tvers over dørstokken, et ansikt mot fortiden for å minne de som hadde gått bort i året som gikk, og et ansikt med øyne mot framtiden for å forsøke å se igjennom det mystiske sløret og se hva det kommende året vil gi. Disse to temaene, å feire de døde og å spå framtiden, kombineres ved Samhain.

Det ble trodd at på denne festen for de døde så kunne de døde, hvis de ønsket det, komme tilbake til de levendes verden denne ene natten for å feire med sine familier, stammer eller klaner. I Irland ble gravstedene lyst opp på denne natten slik at de døde skulle kunne finne veien fram. Ekstra stoler ble satt frem ved bordene, og det ble dekket på ekstra for de som hadde gått bort i året som gikk. Og det er mange historier om Irske helter som fløy gjennom
underverdenen mens alve-portene sto åpne, selv om alle måtte komme tilbake innen hanen gol.

Samhain er også en fest for spådom, og dette ble regnet som den best natten for å forsøke å få et glimt av framtiden. Grunnen til dette er det keltiske synet på tiden. Det gamle keltiske synet på tiden var syklisk. I det rammeverket vil nyttårsafter representere et punkt utenfor tiden, der den naturlige gangen i universet oppløses tilbake til det opprinnelige kaos, bare for å gjenopprette en ny orden. Slik vil Samhain bli en natt som eksisterer utenfor tiden. Derfor antar man at på ingen annen dag vil tarot-kort, krystall-kuler eller teblader gi like gode resultater.

Mat: Epler, nøtter, gresskar, urteteer,

Urter: Epler, bregne, kostmose, karse, røsslyng, salviem halm.

Røkelse: Heliotrop, mynte, muskat, pin, salvie, myrra og patchouli.

Farger: Svart, oransj, hvit, sølv og gull.

Steiner: Obsidian og onyx.

Aktiviteter:
– Lag nyttårsforsetter og skriv dem ned på en lapp. Brenn den i lysflammen.
– Lag et ånde-lys signet i patchouli-olje for å ønske alle ånder velkomne.
– Sett ut et måltid til de forbipasserende åndene. Dette bringer lykke til hjemmet ditt.

 

Kommentarer

kommentarer