Da kan du begynne forberedelsene inne allerede nå.

Du trenger ingen stor hage eller et gigantisk drivhus for å dyrke dine egne grønnsaker og urter. En pallekarm eller et lite drivhus i plast som passer på verandaen/terrassen kan være nok. Ja, har du en vinduskarm til overs får du saktens plass til litt av hvert der også.

Å så frø er veldig gøy, og det er ikke mye utstyr som skal til. Du trenger et vekst lys, men det kan du kjøpe rimelig både på Claes Ohlson, Plantasjen, IKEA og en hel rekke andre tilgjengelige steder. Du behøver så avgjort ikke å investere i det dyreste og det beste, plantene bryr seg ikke om det. Benytt gjerne torvbriketter, de er fulle av næring som plantene elsker og du slipper å tenke på gjødsling. Torvbriketter er også lett tilgjengelige hos blant annet Clas Ohlson, plantasjen og Europris.

Plant der du har plass

Hvor du velger å plassere dine foreløpige vekster er helt opp til deg, men rent praktisk er det greit å ha dem et sted det er lunt og varmt, som for eksempel på et bad med varmekabler. De kan også plasseres i vinduskarmen med radiator eller panelovn under. Så lenge de har rett lys og varme, samt litt vann kanskje hver 4. dag eller så, bryr de seg om fint lite annet.

Selv om mye med fordel kan sås inne i januar, er det fortsatt en del som vil vokse seg frodig om du sår i Februar. Følgende planter egner seg:

Tomat
Artisjokk
Aubergine
Løk og purre (slutten av måneden)

I tillegg har du en rekke planter du kan så i løpet av mars, så ikke la tidspanikken ta deg:

Blomkål, alle sorter
Brokkoli
Kepaløk (vanlig gul løk)
Knollselleri
Månedsjordbær
Purre
Romanesko
Rosenkål
Hodekål/rødkål
Salatløk
Savoykål
Tomat
Physalis
Stilkselleri
Tomatillo

Andre grønnsaker og rotfrukter, som blant annet gulrot, kan du så rett ut så fort jorda er tint. Poteter graver du ned i jorda og da kommer det opp stilker med grønne blader, og potetene som man har plantet blir til flere poteter i jorda som man da graver opp.

Sjekk gjerne klimasonekart for hva slags planter og urter du kan plante der du bor.

Frø i alle varianter får du kjøpt i utallige butikker over hele landet, så oppsøk din nærmeste gartner eller spør Google 🙂 Lykke til!

Å høste egne urter og grønnsaker er ren lykke!

Foto: pixabey

Kommentarer

kommentarer