Jeg bare elsker smaken av pesto og den kan brukes til så mangt. Man får kjøpt ferdig pizzadeig, paideig på rull i matbutikker. Det man gjør er å varme opp ovnen til 200 grader, rull ut pizzadeigen på en stekeplate og skjær den i seks biter. Pensle oversiden med oliven olje og strø på finhakket rosmarin og salt. Stek dem i ca 10 minutter. Så er det bare å smøre på med pesto og nyte deilige smaker.

Ingredienser

2 ss pinekjerner
1 potte frisk basilikum
50 g Grana Padano ost
1 fedd hvitløk
1/2 sitron
1/2 dl olivenolje
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Slik gjøres det

Rist pinekjernene gylne i en tørr stekepann på middels varme.
Legg dem i en foodprosessor sammen med basilikumblader, revet ost og hvitløk og kjør. Tilsett saften av sitron, olivenolje og kjør til en jevn masse. Krydre med salt og pepper. Tilsett mer olje dersom du ønsker en tynnere pesto og smak til med salt og pepper, eventuelt mer sitron dersom den trenger mer syrlighet.

Historie

Pesto er en italiensk saus. Den er kjent, i ulike former, siden romertiden, og kommer sannsynligvis fra Nord-Afrika.

En av de vanligste variantene, den genovesiske pestoen, består av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino. En annen vanlig variant har persille eller basilikum som hovedingrediens. Sausen brukes mye til brød og pasta.

Pesto, Foto Linn Woodward

Kommentarer

kommentarer