4-6 porsjoner

Hva er det med italia og mat, jeg blir sulten og når man ikke trenger kjøtt, ja så smaker det himmelsk likevel, anbefaler og lage denne, jævla godt for å si det mildt. 🙂

Ingredienser

4-5 auberginer
salt
4 ss extra virgin olivenolje, pluss litt ekstra til stekingen
4 bokser grovhakkede tomater
2 store bunter basilikum
4-6 egg
hvetemel til å dyppe aubergineskivene i
solsikkeolje til steking
4 tykke skiver caciocavallo-ost, omtrent 300 g
100 g pecorino eller parmesan
brød og en grønn salat til servering

Slik gjøres det

Skjær auberginene i skiver, rett under 1 centimeter tykkelse. Prøv å få 32 tykke skiver. Legg dem ut på et fat eller brett og dryss over litt salt. La dem stå i to timer. Pass på at de ikke overlapper for mye.

Varm opp 4 spiseskjeer olje i en gryte. Ha i tomatene, omtrent 20 basilikumblader og godt med salt og pepper. La sausen småkoke i 15 minutter. Skru av varmen og la sausen få stå.

Etter to timer fjerner du dråpene som har utviklet seg på auberginene med kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle.

Pisk sammen eggene. Ha olivenolje og solsikkeolje (50/50) i stekepannen.

Det neste må du gjøre i flere omganger. Ta 3-4 aubergineskiver (avhengig av størrelsen på stekepannen), dypp dem i mel, rist av overflødig mel og dypp skivene i egg. Legg skivene i den varme oljen. Fyll ett lag i pannen. Stek auberginene i omtrent 2 minutter på hver side, da skal de ha fått en fin brunfarge og blitt gjennomstekte. Legg de stekte skivene på rent kjøkkenpapir for å renne av. Gjenta til alle aubergineskivene er stekt og du har en haug med 32 skiver.

Sett stekeovnen på 170 grader.

Legg 8 skiver aubergine i bunnen av en ildfast form (30×18 centimeter). Legg dem tett i tett, uten å overlappe. Fyll på med 1/4 av tomatsausen, legg på 1/4 av caciocavallo-osten. Riv av noen basilikumblader og legg på før du river over et godt lag pecorino. Gjenta tre ganger til og avslutt med et lag tomatsaus og ost.

Stek i ovnen i 20 minutter til den er lett brun på toppen og begynner å boble på kantene. Serveres med brød og en grønn salat.

Foto: Linn Woodward

Historie om Aubergine

Frukten fra planten var lenge trodd å være giftig i rå tilstand. Den ble derfor av og til kalt The Mad Apple eller det gærne eplet. Frukten er ikke giftig, men plantens blader og blomster er giftige på grunn av solaninen i planten.

Frukten blir hyppig brukt som grønnsak i det mediterrane kjøkkenet, og er en viktig ingrediens i blant annet moussaka. Auberginer bruker ca. 70-80 dager for å modne. Aubergine er et bær i botanisk forstand.

Aubergine blir også kalt eggfrukt. Årsaken er at den opprinnelig var som et egg i form og farge. Fargen på skallet er vanligvis sort eller mørkt fiolett.

Aubergine kom fra Asia til Europa på 700-tallet og har siden vært en viktig del av det sør-europeiske kjøkken. Aubergine er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat, søtviefamilien. Aubergine blir også kalt eggfrukt. Årsaken er at den opprinnelig var som et egg i form og farge. Vanligvis er den sort eller mørkt fiolett og avlang i formen, men de finnes også i flere farger og fasonger. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk med et fruktkjøtt som er lyst med en rad små kjerner. Smaken er mild og fin. Auberginer spises varmebehandlet.

Bruksområde

For å oppnå den beste smaken skjæres den gjerne opp i tykke skiver og drysses med salt og tilsettes noen dråper sitron før bruk. Etter 15 minutter skylles den bitre vesken som har piplet fram, salt og sitron av. Aubergine er uunværlig i moussaka og ratatouille. Den er mye brukt i kjøkken i hele verden bl. a til salat etter forvelling, til gryteretter, som pålegg, i gratenger, i supper og som egne retter. Den er fin å bake hel i ovnen eller på grillen.

Egenskaper

Aubergine har både lavt energi – og fettinnhold. Aubergine er en kilde til protein og kostfiber. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Aubergine skal være fast og blank med jevn mørk fiolett farge. Stilken og begerblad skal være lysegrønne med et friskt utseende uten uttørring. Idealvekten er fra 400 – 750 gr.

Lagring

8 – 10°C
Holdbarhet på aubergine må sees i sammenheng med temperatur og etylen. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan aubergine holde i over 2 uker. Aubergine beskyttes også bedre mot uttørring ved filming.

Foto: Pixabay

Kommentarer

kommentarer