img_20161012_184553-2
Foto: Linn Woodward

Denne suppen er veldig bra mot tømmermenn, (dagenderpå)

Ingredienser

21 hele hvitløk
2 1/2 liter vann
Bouquet garni av blandete urter
2 salvieblader
salt og pepper
2 ss soyasaus
4 ss oliven olje
75 gram smør
50 gram hvetemel
2 piskete egg

Hvitløksbrød stekes på 200 grader i ca 10 minutter

Slik gjøres det

Skrell hvitløken og legg feddene i en kjele med vannet, urtkvasten ( bestående av oregano, timian, persille, salvie, estragon, rosmarin og løpstikke) krydder og olje. Kok opp og la det småkoke i ca 1 time. Kjør i hurtigmikser til du har en jevn suppe. Smelt smøret, rør i melet og tilsett dette i suppen. La den avkjøles litt før du har i eggene.

Server med  hvitløksbrød til. Ta en klump med smør i en skål og press så mange hvitløk du vil ha oppi og bland godt. Så er det bare å smøre på brødet. yammi 😉

Historien om Hvitløken

Hvitløk (Allium sativum) er en plante i løkfamilien som er nært beslektet med kepaløk (vanlig løk), sjalottløk, purreløk og bjørneløk. Den vokser ikke vilt, og antas å ha oppstått ved kultivering, sannsynligvis avledet fra arten Allium longicuspis, som vokser vilt i sydvest-Asia. Hvitløk har blitt brukt i uminnelige tider til både kulinariske og medisinale formål. Den delen av planten som oftest fortæres, er den delen som befiner seg i jorden, kalt hodet.

Hvitløk er lett å dyrke, og i milde klimaer kan den dyrkes året rundt. Kina er verdens desidert største produsent av hvitløk, og i 2012 anslås det at det ble dyrket om lag 20 millioner tonn i landet

Inntak av hvitløk fremkaller ofte uønsket lukt. Dette er fordi hvitløkens celler skades ved knusing, oppmaling eller tygging, og av dette frigjøres enzymet alliinase. Dette setter i gang dannelsen av svovelforbindelsen allicin (trolig en forsvarsmekanisme som skal hindre planten i å bli spist opp av dyr), som når den omdannes i fordøyelsessystemet blir til allyl-metylsulfid. Denne komponenten klarer ikke kroppen å bryte ned og overføre til blodstrømmen. Derfor kvitter kroppen seg med den illeluktende substansen gjennom avføring, tarmgass, lunger og hud. Fersk persille kan motvirke hvitløkslukten.

Hvitløk er et utmerket immunstimulerende middel, som sammen med solhatt er en av de mest brukte urtene. Hvitløk ble beskrevet som medisin allerede for 5000 år siden, og i 1858 oppdaget Louis Pasteur hvitløkens antibiotiske egenskaper. Hvitløk inneholder stoffer som hemmer vekst av skadelige bakterier, sopp, virus og innvollsorm. Høyt innhold av svovelkomponenter og allicin gjør at hvitløk virker som et antibiotikum uten å skade nødvendig bakterieflora i tarmkanalen. Den har effektiv immunstimulerende og betennelsesdempende effekt. Hvitløk har spesielt virkeområde i forbindelse med lever, blod, hjerte-kar og immunforsvar. Den brukes ved forskjellige tilstander med infeksjon og betennelse, og som et generelt immunstimulerende middel. Rå hvitløk er også bra mot hoste, forkjølelse og bronkitt, og dersom man spiser hvitløk regelmessig, kan det forebygge forkjølelse og influensa.] Hvitløk kan gjerne inntas sammen med solhatt og C-vitamin.

Lagre

Kommentarer

kommentarer