Det er veldig positivt å lage mat fra bunnen av, da vet man hva inneholde er, og det er bra for helsa.

Ingredienser

1 kg modne tomater (evt.fra boks)
2 røde løk
2 røde paprika
2 fedd hvitløk
1 ss olje
1 ss chillipulver
1 ts nellik pulver
2 ss farin (evt. steviosa sukker fra helsekosten)
1 dl rødvin edikk
salt

Slik gjøres det

Skåld og flå de friske tomatene, fjern kjerner og skjær kjøttet i små stykker. Boks i tomat brukes som den er.

Skrell og hakk løkene fint. Skyll paprikaene, fjern frøstol og kjerner og hakk også den fint. Skrell og hakk hvitløken.

Fres løk, paprika og hvitløk i oljen, til løkene er blanke. Tilsett tomater, krydderier, farin/steviosa og eddik. Kok opp. La blandingen småkoke til mos under lokk ved svak varme, rør om jevnlig. Det tar ca 1 time. Så ha i smothiemaskin og kjør den til en fin masse. Smak til med salt.

Skåld flaskene med oppkok vann. Tøm flaskene for vann og hell i chillisausen og lukk straks. La det avkjøles før man setter det i kjøleskapet.

Foto: Linn Woodward

Historien

Chili-pepper, fra Nahuatl chīlli, er frukten av planter fra slekten Capsicum som er medlemmer av nattskygge-familien, Solanaceae. Chili paprika er mye brukt i mange retter som et krydder for å gi varme til retter.

Chili pepper stammer fra Mexico. Etter den colombianske børsen spredte mange sorter av chili pepper seg over hele verden, brukt til både mat og tradisjonell medisin. Dette mangfoldet har ført til et bredt utvalg av varianter og sorter, inkludert annuum-arten, med sin glabriusculum-variasjon og New Mexico-kultivargruppen, og arten av baccatum, chinense, frutescens og pubescens.

Kultivarer dyrket i Nord-Amerika og Europa antas at alle stammer fra Capsicum annuum, og har hvite, gule, røde eller lilla til svarte frukter. I 2016 utgjorde verdens produksjon av rå grønne chilipepper 34,5 millioner tonn, mens Kina produserte halvparten.

Capsicum-frukt har vært en del av menneskelige dietter siden rundt 7500 f.Kr., og er en av de eldste dyrkede avlingene i Amerika, da opprinnelsen til å dyrke chilipepper spores til øst-sentrale Mexico for rundt 6000 år siden. De var en av de første selvbestøvende avlingene som ble dyrket i Mexico, Mellom-Amerika og deler av Sør-Amerika.

Peru er det landet med det høyeste kultiverte Capsicum-mangfoldet fordi det er et sentrum for diversifisering der varianter av alle de fem husdyrene ble introdusert, dyrket og konsumert i før-colombiansk tid. Bolivia er det landet hvor det største mangfoldet av ville paprika blir konsumert. Bolivianske forbrukere skiller mellom to grunnleggende former: ulupicas, arter med små runde frukter inkludert C. eximium, C. cardenasii, C. eshbaughii og C. caballeroi landraces; og arivivis med små langstrakte frukter inkludert C. baccatum var. baccatum og C. chacoense varianter.

Da Christopher Columbus og mannskapet hans nådde Karibia, var de de første europeerne som møtte Capsicum. De kalte dem “paprika” fordi de, i likhet med sort pepper av slekten Piper kjent i Europa, har en krydret, varm smak i motsetning til andre matvarer.

Spredningen av chilipepper til Asia skjedde gjennom introduksjonen av portugisiske handelsmenn, som – bevisst sin handelsverdi og likhet med krydder av sort pepper – fremmet sin handel i de asiatiske krydderhandelsrutene. Den ble introdusert i India av portugiserne mot slutten av 1400-tallet. I det asiatiske kjøkkenet fra det 21. århundre brukes chilipepper ofte i forskjellige regioner.

Chilli for i gang forbrenningen i kroppen og det er positivt!

Kommentarer

kommentarer