Ingredienser

25 gr smør
3 sps olivenolje
2 rader urøkt bacon, finhakket
225 g biff kjøttdeig (også mulig og bruke lamme kjøttdeig)
1 løk
1 gulrot
1 selleri stang
1 hvitløk
1 laurbærblad
1 sps tomatpure
150 ml tørr hvitvin
150 ml kjøttkraft (biff eller lam)
salt og pepper
spagetti

Slik gjøres det

Smelt smøret sammen med oljen i en gryte og ha i bacon og stek i 2-3 minutter.

Ha i kjøttdeigen og bruk gaffel til å røre rundt. Stek i ca 5 minutter.

Så har man oppi, løk, gulrot, selleri, hvitløk og laurbærblad, rør rundt og kok i 2 minutter. Så ha i tomatpureen, vin og kraften. Smak til med salt og pepper

Kok opp, så la det småkoke uten lokk i 1-1 1/2 time, rør av og til.

Kok opp vann i en gryte, så ha i litt olje, salt og spagetti og kok den til den er aldente. Sil av vannet og legg spagetti tilbake i gryta, ha i litt smør og rør rundt. Jeg bruker 175 gram spagetti til 2 personer.

Server spagetti på tallerken, riv over parmasan, legg på kjøttsaus og riv over mere ost, bon apetit!

Foto: Linn Woodward

Historie

Opprinnelsen til den Bolognese ragù er relatert til den fra den franske ragoût, en gryte med ingredienser redusert til små biter, som ble populær på 1700 -tallet.

Den tidligste dokumenterte oppskriften på en ragù servert med pasta kommer fra Imola fra slutten av 1700 -tallet, nær Bologna, fra Alberto Alvisi, kokk av den lokale kardinalen Barnaba Chiaramonti, senere pave Pius VII.

I 1891 publiserte Pellegrino Artusi en oppskrift på en ragù karakterisert som bolognese i kokeboken hans. Artusis oppskrift, som han kalte Maccheroni alla bolognese, antas å stamme fra midten av 1800 -tallet da han tilbrakte lang tid i Bologna (makcheroni er en generisk betegnelse på pasta, både tørket og fersk.

Sausen krevde hovedsakelig magert kalvefilet sammen med pancetta, smør, løk og gulrot. Kjøttet og grønnsakene skulle finhakkes, tilberedes med smør til kjøttet ble gyllent, dekket og kokt med buljong. Ingen tomatsaus var forutsett. Artusi kommenterte at smaken kunne bli enda mer behagelig ved å tilsette små biter tørket sopp, noen skiver trøffel eller kyllingelever tilberedt med kjøttet og i terninger.

Som en siste berøring foreslo han også å legge til et halvt glass fløte til sausen når den var helt ferdig for å få den til å smake enda jevnere. Artusi anbefalte å servere denne sausen med en mellomstor pasta (“hestetenner”) laget av durumhvete. Pastaen skulle lages fersk, tilberedt til den var fast, og deretter smaksatt med sausen og Parmigiano -osten.

Kommentarer

kommentarer