Jeg bare elsker vegetarmat, og man kan lage mye og bruke alternativer i stedet for kjøtt, sånn som i  denne bruker jeg chillibønner. Man må bare finne sine smaker og lage en deilig smaksopplevelse, også så lett som det er. Bon Apetit

Ingredienser

Økologisk fullkorn spagetti
1 løk finhakket
1 chilli (velg selv farge til styrken) finhakket
1 gullerot finhakket
1 selleri finhakket
2 hvitløksfedd finhakket
1 ss tomatpure
1 boks hakkede tomater
1 boks chillebønner
1 dl rødvin
2 ts basilikum
2 ts oregano
2 ss olje
Fersk basilikum
parmasan ost

Foto: Linn woodward Vegetar bolognes

Slik gjøres det:

Ha i olje i en gryte, når det er varmt nok har man oppi grønnsakene, stek i fem minutter, så ha i tomatpure og hakkede tomater, stek i fem minutter, så ha i chillibønner, rødvin og krydrene. Kok opp, sett ned varmen og  småkok i 20 minutter.  Rør av og til så det ikke setter seg fast.

Spagetti, småkokes i vann med litt olje og salt, til aldente, smak deg frem,  jeg bruker 175 gram spagetti til 2 personer.

Serveres med  parmasan ost og baslikumblader

Foto: Linn Woodward

Historien om spagetti

Spagetti (bokmål) eller spaghetti (riksmål) er en type pasta som er formet som lange, tynne, runde strimler eller tråder av middels tykkelse (1,8–2,4 mm). Spagetti blir laget av vann, eventuelt egg, og durumhvete, men også andre typer mel blir brukt.

Ordet spaghetti er italiensk, og har blitt tatt i bruk i et stort antall andre språk etterhvert som denne matretten har blitt utbredt internasjonalt. Ordet er på italiensk en flertallsform av ordet spaghetto, som igjen er en diminutivsform av spago, som betyr «streng» eller «tråd». Spaghetti betyr dermed «små strenger»/«små tråder». På norsk er ordet tatt i bruk i den opprinnelige formen spaghetti og senere også med den fornorskede skrivemåten spagetti.

Mesteparten av spagetti som selges er halvfabrikert og tørket. Spagetti kokes ved at man først koker opp vann med salt og deretter tilsetter pastaen. Kokes til den blir myk, populært er «al dente», som er myk men litt hard i midten, mens andre koker den til den er helt myk.

Spagetti er basen for tilberedning av sauser som bolognese og carbonara. Bolognese er en kjøttsaus med tomater, mens carbonara er en kremete ostesaus.

Spagetti serveres oftest med en tomatsaus som kan inneholde et utvalg av urter og krydder, olivenolje, kjøtt eller grønnsaker. Spagetti serveres ofte i middelhavslandene med revet ost, for eksempel: Pecorino Romano, Parmesan eller Asiago. Utenfor Italia serveres ofte spagetti med kjøttboller, noe som ikke inngår i den typiske italienske oppskrift.

I USA er det vanlig å spise spagetti med gaffel og skje, mens i Europa er det vanligst å spise med kun gaffel. Noen foretrekker å rulle en munnfull på gaffelen før de fører spagettien inn i munnen, mens andre bare fører spagettien opp til munnen, slik at spagettien henger ned fra munnen og trekker mer spagetti inn i munnen ettersom de tygger.

Kommentarer

kommentarer