Denne sausen kan brukes til kjøttretter, fiskeretter, vegetar og vegansk. Den er bare så smakelig, flott til grillmat og lett og lage. Man kan ha den som basis saus på pizza, og som saus til spagetti, det er bare å smake seg frem.

Ingredienser

4 Røde paprika
1 Tomat
2 fedd Hvitløk
1 dl valnøtter(ev. skåldede mandler)
2 ss Eplesidereddik
1/4 ts Cajennepeper
1/2 dl Olivenolje
Flaksalt

Slik gjøres det

Varm opp ovnen til 230 grader. Rens paprikaene og del i grove båter. Del tomatene i to. Legg på en stekeplate med skinnet opp, sammen med skrellet hvitløk.

Stek til de er myke og med svarte flekker på toppen. Rist nøttene gylne i en tørr stekepanne. Legg de ferdige grønsakene i en plastpose og knyt igjen. Etter ett minutt tar du dem ut og fjerner lett skallet.

Kjør alle ingrediensene i en blender. Smak til med salt.
Oppbevar i norgesglass som er skålede fra kokende vann.

Foto: Linn Woodward

Historien om paprika

Paprika er en storvokst, mild variant av chilipepper som blir brukt som grønnsak og garnityr i matlaging.

Paprika finnes i mange ulike farger, mørkefiolett, gule, rød, grønn, hvit og orange. Den grønne paprikaen er kart som endrer farge når den modner.

Paprika kommer opprinnelig fra Syd- og Mellom-Amerika, men den milde smaken kommer fra et recessivt gen som ble oppdaget og dyrket videre i Ungarn.

Paprika inneholder mye A-, B- og C-vitamin. De grønne inneholder bare halvparten så mye. Paprika kan brukes til det meste av middager, sauser, supper, smørbrød osv.

Kommentarer

kommentarer