Tomat med fetaost – tankene går hen til Hellas og den greske matkulturen. Tomater og fetaost passer som hånd i hanske, og smaker alltid godt.

Et deilig lett måltid som man kan ha som snacks eller forrett, eller som en del av en meze – gresk tapas i form av mange småretter. Det er også ypperlig som pålegg til brød.

Tomat med fetaost
Tomat og feta er den perfekte smakskomo! Foto: Pixabay

Tomat med fetaost – oppskrift på deilig tomatsnadder

Du trenger:

  • Solmodne tomater
  • Friske basilikumblader
  • Hvitløk
  • Marinert fetaost
  • Estragon

Slik gjøres det

Benytt aller helst solmodne klasetomater på gren – tomater på gren smaker alltid mest. Skjær tomatene i skiver og legg det på et fat.
Anrett med friske basilikumblader.
Skjær hvitløken i småbiter og legg oppå der igjen. Rå hvitløk kan ofte bli litt skarp for noen. Ønsker du en mildere variant kan du varmebehandle hvitløken først, enten ved å steke litt i panne, eller ovnsbake.

Benytt enten marinert, ferdigkuttet fetaost fra glass, eller kjøp hele blokker og smuldre over tomatene. Topp med aromatisk estragon og nyt!

Foto: Pixabay

Dette bør du vite om tomat

Tomater kommer opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Det var så sent som etter første verdenskrig at tomat ble akseptert og vanlig i Nord-Europa.

Tomater selges enten løse eller hengende på stilk. I de seneste årene har tilbudet av tomater økt kraftig og man kan nå også få de fleste typene som klasetomater. Tomater kan høstes når de er modne innvendig selv om skallet ikke har fått fullstendig farge. Dette utvikler seg under distribusjonen.

Bruksområde

Tomat har et stort bruksområde og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Tomat kan spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. God i salater eller som tilbehør. Grønne tomater er godt egnet til sylting.

Egenskaper

Tomat har lavt energi – og fettinnhold og er en kilde til beta-karoten og vitamin C. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

(Kilde: Frukt.no)

Bon apetit 🙂

tomat med fetaost
Foto: Pixabay

Kommentarer

kommentarer