I disse kalde tider er det godt med varme drikker med alkohol i, som gjør en varm og glad

Irsish coffe, karsk og te med rom og cognac

Historien  sier at den første irish Coffe ble kreert og servert i terminal restauranten på en båtfly havn i 1943. Her i The Port of Foynes i fylket Limerick i Irland, var det før, under og etter krigen en god del flytrafikk mellom Irland og USA. En avgang i 1943 måtte snu pga dårlig vær og når passasjerene kom inn igjen, ville sjefen i Restauranten, Joe Sheridan, gjerne servere noe som varmet passasjerene. Han tok en flaske Irish og laget det vi i dag kaller Irish Coffee.
The Buena Vista bar i San Francisco har hjulpet til å gjøre denne drinken kjent. Eieren her, Jack Koeppler, reiste til Irland i 1952 og lærte av Joe Sheridan.
Den originale drinken kan i dag drikkes på Joe Sheridan Cafe Bar på Shannon flyplassen i Irland. Denne ligger ikke så langt fra Limerick.
På The Foynes Flying Boat Museum holdes det hvert år en Irish Coffe festival med eget Irish Coffee mesterskap. Dette til underretning for dere som kunne tenke dere dette.

Ingredienser for en person

4 cl irsk whiskey

2 ts sukker, brunt

sterk nytrukket kaffe, helst espresso

Kremfløte, lettpisket

Ha i sukker, whiskey og kaffe. Rør godt med en teskje. Hell kremfløten forsiktig over baksiden av teskjeen så det legger seg som et lokk over kaffen. Pynt med litt brunt sukker eller en klype kvernede kaffebønner på fløten

Karsk (fra norrønt karskr, «sunn og sprek»), også kalt kaffekarsk, knikt, kaffeknikt, kaffedoktor med mer, er en drikk laget av brennevin (vanligvis hjemmebrent) og kaffe. I Norge skal karsk for alvor ha fått fotfeste i bygdene på slutten av 1800-tallet.

Historie og Oppskrift

Blandingsforholdet varierer i forhold til styrken på spriten man har valgt og personlige preferanser for smak. Bruker man hjemmebrent sprit med opptil 96 volumprosent, pleier man å være mer raus på kaffen enn på spriten. Med vanlig «polsprit» på 60 volumprosent hender det seg at man blander opptil halvt om halvt. Kaffe som brukes til karsk er oftere svakere enn vanlig kaffe, og på bygdefester i Trøndelag har det vært vanlig å servere halve kopper med «tynnkaffe».

En tradisjonell «oppskrift» er å legge en mynt i bunnen av koppen, helle på kaffe til den blir skjult, og blande med sprit til den kommer til syne igjen. Dette viser seg imidlertid å være en skrøne, siden mynten ikke vil komme til syne igjen. Kaffens farge vil knapt forandre seg med minkende konsentrasjon, og avstanden mellom drikkens overflate og mynten blir større, og av den grunn vil mindre lys slippe til bunnen av koppen.

Om karsken blir for sterk, er det mulig å minke alkoholinnholdet ved å tenne på overflatedampen med sigarettenner eller fyrstikk. Jo varmere kaffen er, desto lettere vil alkoholen ta fyr. Kald karsk vil ikke ta fyr før konsentrasjonen overstiger 60–70 volumprosent. Karsken vil også virke subjektivt sterkere jo varmere den er. Det anbefales å smake seg til en ønsket konsentrasjon ved å øke alkoholmengden gradvis, siden den brennende alkoholen går tapt.

Te med rom eller cognac etter hva man liker:

Kok opp vann, legg en tepose i en kopp, hell over kokende vann, la den trekke i 4 minutter, så tar man ut teposen, ha i den mengden man vi ha av alkohol, ha i melk, eller ha den som den er og nyt alkoholvarmen som vi trenger nå. Skål  😉

Sjekk: Sjokoladedrikk

Kommentarer

kommentarer