Ingredienser

500 gr malt lammekjøtt
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ss potetmel
1/2 dl vann
1 stk chilli
1, 1/2 hakket vårløk eller purre, (valgfritt, også mulig å bruke begge.)
2 ss smør til steking

Slik gjøres det

Ha alle ingrediensene i en bolle og rør dem lett sammen. Del deigen i fire og from til ca. 1, 1/2 cm tykke kaker. Stek dem på forholdsvis sterk varme, ca 5 minutter på hver side.

Server burgeren med valgfritt ost på i hamburgerbrød sammen med salat, tomatskiver, løkringer, sylteagurk og valgfritt dressing. Stekte poteter er også godt til.

Foto: Linn Woodward

Historien

Hamburger er både selve kjøttet og den ferdige retten som vanligvis serveres som to stykker brød med rent, finhakket stekt eller grillet kjøtt mellom. Hamburger kan også serveres som en åpen sandwich, med overdelen av brødet ved siden av. Kjøttet består opprinnelig av rent, grov kvernet storfekjøtt, men kan også bestå av kylling, kalkun, svin, en blanding av disse, eller til og med fisk. Man serverer ofte en hamburger med salat, bacon, tomat, sylteagurk og forskjellige dressinger. De vanligste dressingene er sennep, ketchup, varianter av Thousand Island og majones.

Det kvernede kjøttet formes til flate kaker som stekes på grill eller i panne. Hamburgerbrødet skjæres i to og snittflatene ristes. Den ferdigstekte hamburgeren legges på hamburgerbrødet og toppes med garnityr. Hamburgerbrødets øvre del kan serveres ved siden av. Servert på denne måten, spises hamburger med kniv og gaffel. Når «topplokket» plasseres oppå garnityren, er retten enklere å holde i hånden, og kan spises uten bestikk. Hamburgere serveres ofte med pommes frites. Hamburger tilberedt med osteskiver kalles cheeseburger.

En slider er en liten hamburger, vanligvis ikke mer enn 3″ (7,6 cm) i diameter, bestående av to stykker brød med et stykke stekt eller grillet kjøtt mellom. Noen ganger brukes kylling eller fisk.

Etymologi

Navnet «hamburger» kommer fra den tyske byen Hamburg, og kan referere til en person fra Hamburg. I utvidet betydning ble ordet etterhvert brukt om andre ting, deriblant storfekjøttet som stammet fra eller var populært i Hamburg. Opprinnelig var kaker av storfekjøtt kjent som hamburgerbiff (første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891), og når denne farsekaken ble lagt mellom brødskiver ble navnet hamburgersandwich. På midten av 1900-tallet var begge betegnelsene forkortet til «hamburger» eller simpelthen «burger». Ordet har etter hvert blitt et samlebegrep og brukes også om sandwicher med andre kjøttslag. Det er sannsynlig at en snack bestående av ‘brötchen’ (brødrull) fylt med kvernet kjøtt ble tatt med til statene av tyske innvandrere som ble kalt “hamburgere” etter Hamburger America Line de seilte på.

Kommentarer

kommentarer