Om man jevnlig undersøker brystene og går til mammografi, kan kreft oppdages tidligere-og flere liv kan reddes. Kjenner og ser du jevnlig på brystene, blir du lettere oppmerksom på forandringer som kan tyde på brystkreft. Endringer i brystene tenger ikke bety at du har kreft. Men gå til legen hvis du oppdager forandringer som ikke er normale for deg. Det er bedre å gå en gang for mye, enn en for lite. For deg som fortsatt menstruerer bør undersøkelsen gjøres ca. èn uke etter siste mens. Brystene føles ofte småknudrete og er gjerne ømme, særlig før menstruasjon. Dette er vanlig.

Still deg foran speilet i bar overkropp

Stå rett og la armene henge slapt ned. Se nøyre på brystene. Har de forandret form siden sist? Se etter hevelser, søkk i huden og andre hudforandringer. Peker brystvorten slik som vanlig? Kommer det væske fra brystvorten?

Strekk armene i været

Se etter de sammen tingene som ovenfor. Har brystene samme form også når du hever armene over hodet? Hvis du har store bryster bør du gjøre resten av undersøkelsen liggende. Da blir det letter å kjenne etter små klumper.

Kjenn på brystene etter klumper

Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med vesntre hånd. Bruk strak hånd med flate fingre. Begynn på toppen (ca 12) og kjenn etter fra kanten av brystet og inn mot brystvorten. Ta for deg “time etter time” rundt hele brystet. Gjenta på den andre brystet. Det er ofte lettere å kjenne når du er såpet inn eller har tatt på bodylotion.

Ikke glem armhulene

Let etter kuler i armhulene. Gå systematisk gjennom begge armhulene slik du gjennom gikk brystene. Bruk venstre hånd på høyre armhule og omvendt.

Kilde: vitusapotek

Kommentarer

kommentarer