I disse vår og sommertider, kan det være forferdelig for mange mennesker, jeg snakker om allergi. For oss andre som ikke sliter, vi koser oss med sommeren og kan nok ikke forestille oss hvor fryktelig disse sommerdagene er for allergikere. Regn tar bort endel, men med en gang solen kommer og vinden så blomster pollen overalt.

Renslighet – ikke nødvendigvis en dyd.
Forekomsten av allergi har eksponert de siste tidene, særlig i de vestlige rike landene. Nå peker stadig flere på at årsaken kan være at vi rett og slett er blitt for renslige. At immunforsvaret har så lite å bryne seg på av reelle trusler, at det hisser seg opp over bagateller.

Det kan høres litt flåsete ut, men den såkalte “hygieneteorien” får stadig flere tilhengere. Den går på at forbedret hygenie gir økt forekomst av allergiske lidelser som astma, høysnue, atopisk eksem og matvareallergi. Særlig forskning blant allergiske barn som lever i større familier, og særlig de som kommer litt ut i søskenflokken er bedre beskyttet mot allergi. Disse barna har et betydelig større smittepress mens de er spedbarn, og mye tyder på at det er en sammenheng her. Bildet er likevel ikke helt enktelt, for det ser ikke ut til at antallet infeksjoner er avgjørende. Enkelte har spekulert på om det er mulig å produsere en egen “skitt-vaksine” med mange typer bakterier, for å hjelpe til med å styrke immunforsvaret. Forskerne har også satt søkelyset på den bakteriefloraen vi har i tarmene. Barn som er født ved keisersnitt, ser ut til å ha vanskeligheter med å få vanlige avføringsbakterier til å etablere seg i tarmen, og disse har en overhyppighet av allergi. I en normal fødsel utsettes barnet naurlig for langt flere bakterier og får ikke problemer med sine egne tarmbakterier. Disse tarmbakteriene kan vise seg å spille en rolle, både fordi de danner viktige vitaminer som tas opp gjennom fordøyelsen, fordi de ser ut til å ha evnen til å påvirke enkelte arveegenskaper. De immunologiske prosessene i tarmen ser ut til å være viktig for utviklingen av hele kroppens immunforsvar.

Viktig protein oppdaget!
Nå er forskerne på sporet av et protein som kan ha mye av skylda for alle plagene allergikerne opplever. Proteinet heter p110delta og mange allergiske reaksjoner kan spores tilbke til dette stoffet. Når vi utsettes for et stoff kroppen reagerer på trer noen imunforsvarceller som kalles mastceller i kraft. Disse mastcellene frigjør store mengder histamin, som gir kløe og irritasjon. Proteinet p110delta er det viktigste signalmolekylet i disse mastcellene, og hvis dette proteinet settes ut av spill, blir den allergiske reaksjonen mindre. Hos mus som fikk medisin som hemmet dette proteinet, forduftet hele allergien. Virker det like bra på mennesker, går allergikerne lysere tider i møte.

Urte teer:

Brennesle, skjoldbærer, svarthyll, timian, krossved og solhatt

 

Kommentarer

kommentarer