Her kommer fakta om emne og hva man kan gjøre

Forstoppelse defineres som treg, hard eller sjelden avføring.

Det er ikke noe skarpt skille mellom hva som er normal og hva som er unormal avføring. Man regner at det bare er ca. 30% av oss som har helt regelmessig avføring med en daglig tømning til fast tid. Selv om det går flere dager mellom hver tømning, behøver ikke det å være unormalt. Det avgjørende er om du opplever plager og ubehag på grunn av treg, hard eller sjelden avføring.

Obstipasjon eller forstoppelse er en tilstand i fordøyelsessystemet hvor et individ opplever hard avføring som er vanskelig å eliminere. Det kan være ekstremt smertefullt og i alvorlige tilfeller lede til symptomer på tarmobstruksjon. Konstipasjon kan noen ganger brukes i en mer generell betydning mens obstipasjon da viser til en alvorlig konstipasjon. Årsaker til forstoppelse kan være kostholdsbetingede, hormonelle, bivirkninger av medisiner og anatomiske. Behandlingen skjer med endring av kostholdsvaner, lakserende midler, fiberterapi, klyster og i sjeldne tilfeller plukking eller kirurgi.

Forstoppelse defineres som avføring to eller færre ganger per uke samt unormalt mye trykking for å få tømt seg, og/eller hard og knollete avføring, og/eller følelse av ufullstendig tømming. Problemet er omfattende blant eldre mennesker og er vanligere blant kvinner enn menn. 20% av befolkningen har forstoppelse og 10% bruker avføringsmidler.

Symptomer

Ved ordinær forstoppelse vil avføringen være hard og vanskelig å eliminere. Sterkt press kan forårsake hemorroider og anale fissurer. Magen kan bli oppblåst og diffust øm og krampetendens kan forekomme, til tider med forsterkede magelyder.

Mens mange mener at man bør ha tømming hver dag, er det helt vanlig å ha avføring en gang per uke så lenge det ikke medfører noen andre symptomer. Dette avhenger av kostvaner, fysisk aktivitet og ulike andre faktorer.

Alvorlige tilfeller kan utvise symptomer på tarmobstruksjon (oppkast, svært øm mage) og «paradoksal diaré» der mykt avføringsmateriale fra tynntarmen passerer det komprimerte materialet in colon.

Obstipasjon hos barn kan føre til at barnet gjør på seg (enurese og enkoprese).

 Tiltak

Dersom tilfellet ikke har blitt for ille, og ikke har vart så lenge, kan det hende du selv kan lindre forstoppelsen ved å spise bløt frukt, som for eksempel pære el. myk mango (ikke hard frukt eller citrusfrukt), grove kornprodukter (minst 80% fullkorn, fullkornsknekkebrød er kjempefint), kli eller sure melkeprodukter, som for eksempel cultura. Mat med mye fett, sjokolade, ost, is osv., burde ikke spises før forstoppelsen er lindret.

Har man fortsoppelse så spis : Svisker, anis og lakris, det vil sette i gang systemet.

 

Anisfrø
Svisker
lakrisbåter

Kommentarer

kommentarer