Å velge riktig solkrem og bruke den korrekt, forhindrer solskader. Her er fem sjekkpunkter for en godt smurt kropp:

1 Bruk nok solkrem

Er det noe du ikke skal spare på, er det solkrem. En håndfull er nok til en smøring av hele kroppen. For barna gjelder det samme: en barnehåndfull er nok til barnets kropp.

2 Bruk høy faktor

Du blir ikke raskere brun, men heller rask rød dersom du går ned på solfaktoren. Blir du solbrent, mister du fargen fort etterpå. Bruker du høy faktor og gradvis bygger opp fargen, holder den også lenger. Kreftforeningen anbefaler bruk av minimum faktor 30. Bruk gjerne en stift over solkremen på utsatte områder som nese, kinn, lepper, ører og bryst.

3 Smør ofte

Vann, svette, sand, håndklær… alt sliter på solkremen. Du må smøre deg flere ganger om dagen, omtrent hver andre time, men bader du må du smøre oftere. Ta dagens første smøring ca. en halvtime før du skal være i sola. Vannresistente og ekstra vannresistente solprodukter holder bedre ved bading, men gjenta alltid smøring etter bad. Bruk beskyttelse som hatt, solbriller og parasoll i tilegg til solfaktor. Barna kan med fordel bruke UV-beskyttende klær, caps som beskytter hode og nakke og solbriller. Selv om barna bruker UV-drakt, må du smøre under.

4 Fordel kremen godt

Smør på i alle kriker og kroker-også under kantene på badetøyet. Aller helst bør du smøre deg før du tar på badetøy. Bruker du solspray, holder det ikke bare å spraye på. Du må smøre produktet godt inn i huden. Spray to tanger for å sikre tilstrekkelig mengde.

5 Ta solpauser

Det er lurt å oppholde seg litt i skyggen og få pause fra sola innimellom. Ikke ha dårlig samvittighet for at ungene er innendørs en periode midt på dagen. Mellom kl. 12 og 15 er solen høyest på himmelen og på sitt sterkeste. Spis lunsjen i skyggen eller innendørs for å få en skikkelig solpause.

Kommentarer

kommentarer