Ingredienser

2 ss kanel olje/krydder valgfritt
2 ss lavendel olje
2 ss oliven olje

Blandes godt. Så er det bare å smøre på huden. Her har jeg brukt kanel krydder.

Foto: Linn Woodward

Kanel anvendes både i ren form og ofte i krydderblandinger som curry og garam masala. Det anvendes også ved produksjonen av visse typer sjokolade og noen likører. Parfymeindustrien benytter kanelolje i noen luktsammensetninger.

Den medisinske effekten av ekte kanel (Cinnamomum zeylanicum eller Cinnamomum verum) har vært kjent i flere tusen år. Kanel inneholder virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer, og har blant annet vært benyttet både som middel mot diaré og mot infeksjoner.

En nyere oppdagelse er at kanel kan forbedre glukose- og lipidmetabolisme hos personer med diabetes type 2 eller redusert glukosetoleranse.[trenger referanse] Effekten skyldes vannløselige polyfenolpolymerer, og ikke de dominerende forbindelsene i den essensielle oljen.

Forsøk kan tyde på at kassia er noe mer virkningsfull i denne sammenhengen enn ekte kanel.

Ordet kanel kommer fra canella som på italiensk betyr «lite rør», etter utformingen av barken som krydderet skrapes ut av.

Eterisk olje av økologisk lavendel blir vunnet med hjelp av destillering med vanndamp. Lavendel lukter mild og klar. Den eteriske oljen blir brukt i parfymer, såper, massasjeoljer og i aromaterapi. På grunn av sin antiseptisk og betennelseshemmende virkning har den alltid blitt brukt mot urenheter i huden og mot kløe etter insektstikk. Lavendelolje harmonerer veldig bra med eteriske oljer av sitrus, peppermynte og geranium.

Olivenolje er en vegetabilsk fruktolje av oliven, som er en tradisjonell tresort i middelhavslandene. Den blir normalt brukt i matlaging, kosmetikk, legemidler, såper og som brensel for oljelamper. Olivenolje anses som en sunn olje på grunn av dens høye innhold av enumettet fett (hovedsakelig oljesyre) og polyfenoler. Den oppbevares best ved 14–18 °C, uten tilgang på lys, lukt eller fukt.

Kommentarer

kommentarer