Når vi ønsker å forlenge levetiden til mat, eller få tilgang til den unike syrlige smaken, konserverer vi den.

Sylteagurk ligger i en lake som gjør at den holder seg godt og lenge. Og mange av oss synes det er godt å bruke sylteagurker til en rekke matretter.

1: Sylteagurksaft gir liv til visne planter

Hvis du har en plante eller potteplante hjemme, som begynner og se litt sliten eller til og med livløs ut så er det verdt å prøve og tilsette litt sylteagurksaft når du vanner den. Saften inneholder mye kalium som er nødvendig for at plantene skal trives. Syren hjelper på PH-verdien i jorden, og en trist plante vil snart bli glad igjen.

2: Det kan hjelpe mot halsbrann

Lider du av halsbrann? Mange mener at noen centiliter med sylteagurksaft blandet med en skje med honning, kan lindre problemet. Det er verdt å teste!

3: Det hjelper mot en urolig mage

En urolig mage kan føre til at man ikke ønsker å omgås andre. Har du vondt, føler deg oppblåst eller urolig kan agurksaft være redningen. Det høres kanskje utrolig ut, men syren fra eddiken i vannet hjelper faktisk med å balansere PH-verdien, slik at magen kan roe seg litt ned.

4: Det hjelper mot kløe

Sliter du, som mange andre, med kløende myggbitt i løpet av sommermånedene? Fukt det kløende området med lake. Eddiken og den salte laken roer ned huden og demper kløe. Husk bare på å påføre litt hudkrem etterpå, så ikke huden tørker ut.

5: Få gammelt kobber til å se nytt ut

Kobberkjeler var veldig populært for noen tiår siden, men i dag er det noe veldig nostalgisk over å fremdeles ha slike. Dessverre rustner kobber med
årene som gjør at kjelene vil se råtne ut. Dette kan du fikse med hjelp av nettopp sylteagurksaften!

Prøv å gni med en klut som du har dyppet i laken og se hvor raskt du får et skinnende fint resultat.

6: Sylteagurksaft hjelper mot svie

Dypp bomull i saften og påfør der du er solbrent. Eddiken i væsken hjelper til med å lindre svien og vips så har du din helt egne ettersolingskrem.

7: Piffer opp smaken i maten

Hvis du uansett har tenkt til å ha eddik i maten eller i dressingen – bruk agurksaft istedenfor. Det smaker mer salt, og har også en unik smak som gjør seg godt sammen med det mye annet. Det hever smaken på det meste.

8: Mot smerter i halsen

Når de første symptomene dukker opp, ta en skje sylteagurksaft og svelg. Eddik er en del av mange gamle kjerringråd og «huskurer».

9: Det motvirker muskelkramper

Laken til sylteagurken har overraskende nok også bra egenskaper hvis du lider av muskelkramper, både akutt og forebyggende.

Laken inneholder høye nivåer av sodium og kalium. Forskere er ikke helt sikre på hvorfor man får krampe, men dehydrering og saltmangel sies å være noen av grunnene. Derfor kan en dæsj eller to med den salte laken være bra å drikke før du skal trene, hvis du ofte opplever kramper.

Historien om Agurk

Agurk er en spiselig grønnsak (botanisk sett en frukt, i forbindelse med matlaging ansett som en grønnsak) som vokser på planten Cucumis sativus. Agurker er normalt grønne, omkring 30 cm lange og 4 cm i diameter. Agurkplanten, som tilhører gresskarfamilien, har gule blomster og store, håndlappede blader.

Agurk er en gammel kulturplante, og ble dyrket i India for hele 3000 år siden. Agurken kom til Norge i 1660. Agurk dyrkes i dag ofte i vannkultur, med røttene i en næringsoppløsning i flytende form.

Agurk består hovedsakelig av vann (96–97 %), og energiinnholdet er derfor svært lavt (14 kcal (59 kJ) pr. 100 g). Agurk inneholder små mengder C-vitamin.

Agurklovgivning

Agurkens krumning ble regulert i dansk landbrukslovgivning allerede i 1927. Lovgivningen ble i 1988 oversatt vedtatt som en del av EUs felles landbrukslovgivning i det såkalte Agurkdirektivet. Dette direktivet ble satt ut av kraft den 1. juli 2009.

Bruk og oppbevaring

Agurk brukes ofte i rå salater, på brødskiven, til ost eller med fyll. Sylteagurk lages også av agurk. Til dette finnes også mini-agurk. Agurken holder seg best ved 10-14 grader i plast, og helst ikke sammen med tomater.

Foto: pixabey

Kommentarer

kommentarer