Dette er namme nam!

Inngredienser

900 g auberginer skivet
salt og pepper
raspolje til steking
350 g lammekjøttdeig
2 medium løk hakket
3 spskje tomat pure
150 ml tørr hvit vin
1 boks hakkede tomater
1/2 ts basilikum krydder
1/2 ts oregano krydder
2 sp skje mel
73 g brødsmuler
15 g smør
300 ml melk
75 g cheddar ost revet
1 eggeplomme

Slik gjøres det

Legg aubergine skivene på et langt brett og strø salt over. La det står i 30 minutter.

Varm opp olje i en kjele, ha i kjøttdeigen og stek til det er vel brunt. Rør i løk, tomatpure, vin, boksen hakkede tomater og urtene og 1 spskje mel. Kok opp, legg på lokk og småkok i 30 minutter. Smak til med salt og pepper.

Skyll auberginene og tørk de med kjøkkenpapir, eller et rent håndkleFinn frem en stekepanne og ha i olje og stek aubergin skivene så de er brune på begge sider. Legg de på pappir og tørk av fettet. Så har man de oppi en bakeform.
Så heller man oppi kjøttsausen og 50 gr brødsmuler.

Saus:

Ha smør i en kjele og smelt, rør inn 1 sps skje mel og kok i 1 minutt, ta kjelen bort fra plata og rør inn melken. Sett den tilbake på platen og kok opp og rør til den blir tykk. Så har man i 50 g ost og egeplommen. Rør rundt og hell over kjøtttsausen. Ha på resten av osten og brødsmulene.

Foto: Linn Woodward

Bak i ovnen på 180 grader i 45 minutter.

Server med salat, sherrytomater og oliven, velbekomme

Foto: Linn Wooward

Historien om Moussaka

Moussaka (gresk: μουσακάς; tyrkisk: musakka) er en gratinert matrett som stammer fra Midtøsten, men som også er typisk for balkanske kjøkken. Retten er best kjent fra Tyrkia og Hellas, men den er utbredt i store deler av Midtøsten og på Balkan. Moussaka består i hovedsak av aubergine, tomat, lam, hvitløk og diverse urter. Salat og brød blir gjerne også servert som tilbehør. Mousakka lages i forskjellige former og variasjoner i de ulike landene og geografiske områdene hvor denne er utbredt.

Det norske og engelske ordet «moussaka» kommer fra det greske «mousakas» (μουσακάς). Det greske navnet kommer igjen fra tyrkiske «musakka». Samme navn er funnet i land som tidligere var en det av Det osmanske riket. Det tyrkiske navnet kommer i sin tur fra arabiske (مسقعة) «musaqaa», som direkte oversatt betyr avkjølt.

En annen populær tyrkisk rett kalt İmam bayıldı (som betyr Imamen besvimte) ligner på moussaka, men spises kald og inneholder som regel ikke kjøttdeig. Moussaka spises varm.

Den mest kjente versjonen i Europa og Amerika er den greske varianten skapt på 1920-tallet av Nikolaos Tselementes. Mange versjoner har et topplag laget av melkebasert saus tyknet med egg (vaniljesaus) eller mel (béchamelsaus). I Hellas er retten lagdelt og serveres vanligvis varm. Tselementes foreslo også en vegansk variant for ortodokse fastedager. Romania har også en vegansk versjon som erstatter kjøtt med sopp eller en blanding av sautert løk og ris.

Versjonene i Egypt, Tyrkia og resten av Midtøsten er ganske forskjellige. I Egypt kan messa’aa gjøres vegansk eller vegetarisk så vel som med kjøtt; i alle tilfeller er hovedingrediensen stekt aubergine. I Tyrkia består mussaka av tynne skiver og stekt aubergine servert i en tomatbasert kjøttsaus, varm eller ved romtemperatur. I Saudi-Arabia spises muṣagga‘a varm, men i andre arabiske land spises den ofte kald, men av og til varm også.

Kommentarer

kommentarer