Vafler behøver ikke å servere som dessert, den kan også være en middagsrett.

Ingredienser

Vaffelrøre

4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
4 dl melk
3 stk egg
100 g smeltet smør

Slik gjøres det

Ha alt det tørre i en bolle og spe med litt av melken om gangen. Rør godt mellom hver gang for å få en glatt røre uten melklumper.

Rør inn eggene og tilsett smeltet smør. La røren svelle i en 1/2 time. Juster røren med litt vann eller melk om den er for tykk.

Stek vaflene med smør i vaffeljern og server dem gjerne varme med pesto, mozzarella ost, tomat og topp det hele med flere basilikumblader.

Foto: Linn Woodward

Oppskrift på pesto:
herlig-smak-av-pesto/

Foto: Linn Woodward

Historien om vaffel

Vafler (entall vaffel) er et bakverk med liknende basis som pannekaken. De vanligste ingrediensene er hvetemel, melk, egg og sukker. Ofte tilsettes også litt smeltet fett i form av margarin eller smør, dessuten også krydderet kardemomme. Noen tilsetter også litt bakepulver eller vaniljesukker.

Selv om vaffel er et «bakverk» er det viktig å påpeke at man ikke baker vaffel, men steker dem i et vaffeljern, der flere vaffelhjerter er satt sammen til en rund, noen ganger firkantet, kake eller jern. Vaflene får en lett brunlig farge under stekingen og er sprø med en gang de er ferdige. De blir myke når de får ligge litt. Et gammelt triks for å få sprøere vafler er å lage røren så tykk som mulig, og deretter la den stå og svelle minst en time før steking. Når vaffeljernet så er varmt blandes vann i røren til den får ønskede konsistensen. En annen måte å få sprø vafler på, er å bytte ut halvparten av hvetemelet med potetmel.

Vafler spises enten som de er, eller med tilbehør som syltetøy, pisket krem, rømme eller smør og brunost. Eple og nøtter er også kjent som tilbehør. Pølse i vaffel er en vri på pølse i lompe, hvor man erstatter lompen med en vaffel, populært i Østfold.

Cornelius Swarthout tok patent på et forbedret vaffeljern den 24. august 1869. Amerikanerne feirer dette med vaffeldag, mens i Europa feires vaffeldagen den 25. mars.

Kommentarer

kommentarer