Jeg elsker pasta med godsaker av sauser, her kommer en oppskrift hvor man slikker tallerken ren. Nam

Ingredienser

4 porsjoner

2 bokser tomater, gode
4 fedd hvitløk, finhakket
1 stk sjalottløk
1 stk rød chili, liten tørket, eller en klype chiliflak
salt, en god klype
sukker, en god klype
olivenolje
450 g pasta, store skjell
150 g revet ost

Pesto
1 potte basilikum
2 fedd hvitløk
3 ss pinjekjerner, ristede
3 ss parmesan, revet
1 dl olivenolje, mild
0.5 dl solsikkeolje, eller rapsolje
salt og kvernet pepper

Slik gjøres det

Begynn med sausen. Bruk en tykkbunnet kasserolle og fres hvitløk og sjalottløk i en god klunk med olivenolje. La det frese et par minutter under omrøring til løken blir myk uten at den får noe særlig farge. Tilsett tomater, chili, salt og sukker (legg gjerne i noen basilikumstilker hvis du har). La det hele småkoke i 20 minutter under sporadisk omrøring, eller til sausen har tyknet. Juster smaken med salt og sukker – og fjern eventuelle basilikumstilker.

Kok pastaskjellene «al dente» i rikelige med kokende lettsaltet vann. Lag pestoen mens pastaen koker.
Plukk basilikumbladene fra stilken. Skrell og hakk hvitløken. Kjør basilikum, hvitløk og pinjekjerner med en stavmikser eller knus det sammen i en morter. Spe med olje og bland til slutt inn parmesan. Smak pestoen til med salt og pepper.

Varm ovnen til 200 grader. Hell kokevannet av pastaen og ha pastaskjellene over i en passende ildfast form (smør gjerne formen med litt olje før du heller i pastaen). Fordel tomatsausen over pastaen og legg på noen gode klatter pesto her og der. Dryss over osten og gratiner i ovn i cirka 20 minutter, eller til osten er gyllen.

Server resten av pestoen ved siden av, gjerne sammen med litt godt brød og en enkel grønn salat.

Foto: Linn Woodward

Kommentarer

kommentarer