Mangel på vitamin D kan i alvorlige tilfeller forårsake varige helseproblemer hos voksne og barn, som for eksempel svekket eller skadet beinbygning og alvorlig nyreskade. Lett vitamin D-mangel forekommer langt hyppigere og er lett å behandle.

Hva er vitamin D-mangel?

Vitamin D-mangel betyr ganske enkelt at du ikke har nok vitamin D i kroppen. D-vitaminmangel er den vanligste vitaminmangel verden over og er underdiagnostisert. I Europa og USA, får 40 av 100 personer over 50 år ikke nok vitamin D. Vitamin D er viktig for å holde seg frisk.

Matvarer som inneholder D-vitamin er:

Fet fisk, som makrell og laks
Kalvelever
Ost
Eggeplommer

De fleste matvarer inneholder lite eller ingen vitamin D. Selv mat som er rik på vitamin D, eller “forsterket” med vitamin D, vil ikke gi oss nok i et normalt kosthold.

Den viktigste måten vi får vitamin D på er fra sollys på huden, men det er mulig at du ikke får nok vitamin D på denne måten hvis du:

Ikke tilbringer mye tid ute
Bor på et sted som ikke får mye sol store deler av året
Har mørk hud. Det brune pigmentet i mørk hud blokkerer det meste av solens stråler
Er alltid tildekket når du går ut
Alltid bruker solkrem i solen

Du vil nok ha hørt at å tilbringe for mye tid i solen kan øke risikoen for å få hudkreft, men mangel på vitamin D er knyttet til mange helseproblemer. Eksempler på disse kan være:

Enkelte kreftformer, inkludert prostatakreft og brystkreft
Alvorlig nyreskade
Autoimmune sykdommer (sykdommer hvor immunsystemet angriper kroppens egne celler)
Diabetes type 2
Hjertesykdom
Høyt blodtrykk
Infeksjoner
Svak beinbygning og tenner

Fornuftige råd om sol:

Litt soling er bra for deg
Ikke bli solbrent. Det øker faren for hudkreft.

Symptomer

Personer med mild vitamin D-mangel har sannsynligvis ingen symptomer, men det øker risikoen for helseproblemer som er listet opp ovenfor. Personer med alvorlig D-vitaminmangel kan ha mer merkbare symptomer.

Vitamin D-mangel hos barn kan forårsake en tilstand som heter rakitt (“engelsk syke”). Rakitt er ikke vanlig i land der de fleste barn får god ernæring. Det er vanligere i fattige land og hvor det er lite kunnskap om ernæring.

Hos barn med rakitt blir beinbygningen svak og kan bøye seg under belastning. Dette kan forårsake buede lår- og leggbein og deformerte knokler i underarmene. Disse beinproblemene vises vanligvis når barnet er mellom 6 måneder og 2 år gammelt.

Barn med rakitt eller en alvorlig D-vitaminmangel kan også:

Vokse saktere enn friske barn
Ha smerter i beina
Være irritable, sannsynligvis på grunn av smerten i knoklene
Sliter med eller lar være å gjøre de fysiske tingene som friske barn på samme alder gjør, for eksempel å gå og løpe, bevege seg lett og bruke hendene til bestemte oppgaver
Har forsinket tannutvikling og andre tannproblemer
Har svakhet eller nummenhet i musklene
Har kramper eller anfall

Personer som utvikler alvorlig vitamin D-mangel som voksne, har vanligvis ikke deformiteter som kan forekomme hos barn. Voksne med vitamin D-mangel kan ha symptomer i knoklene, som for eksempel:

Beinsmerter
Smerter i hoftene, noe som kan forårsake en vaggende gange
Tretthet og en generell følelse av å være uvel

De viktigste helseproblemene som skyldes vitamin D-mangel hos voksne, er nyreskader og svake knokler. Det siste kan føre til bruddskader.

Vitamin D-mangel påvises ved hjelp av en blodprøve, men de fleste trenger ikke teste dette- man kan bare ta tilskudd i vinterhalvåret. Mistenker legen at du har problemer med knoklene på grunn av mangel på vitamin D, kan du ta et røntgenbilde for å sjekke knoklene.

Behandling

Behandling av vitamin D-mangel er vanligvis enkel. Ofte er det tilstrekkelig med fornuftig soling og vitamin D-tilskudd.

Hos barn vil behandling av mangelen hjelpe knokler til å vokse normalt og bli sterke. Hos voksne blir knoklene sterkere og mindre smertefulle.

I land med lange vintre og lite sol er det vanskelig å få nok vitamin D på denne årstiden. Helsemyndighetene i mange land anbefaler at alle tar vitamin D kosttilskudd på denne tiden av året. Vitamin D-tilskudd får man som reseptfrie tabletter eller tran. Dosering står i vedlegget. Sterkere konsentrater finnes på resept.

Hvor høy dose vitamin D-tilskudd du trenger avhenger av en rekke forhold, som for eksempel:

Alder. Eldre mennesker kan trenge mer vitamin D
Hvor alvorlig D-vitaminmangelen er
Om du tar medisiner som kan påvirke hvordan kroppen din absorberer vitamin D
Om du har en medisinsk tilstand som hindrer at du absorberer D-vitamin på riktig måte. Disse inkluderer cøliaki, cystisk fibrose, leversvikt og Crohns sykdom. Hvis du har hatt slankeoperasjon, vil du også være i dårligere stand til å absorbere vitamin D Vekt. Personer som er overvektige, må kanskje ta mer vitamin D.

Barn med alvorlig vitamin D-mangel bør ta store doser vitamin D-tilskudd i 6 til 8 uker, etterfulgt av en lavere dose som de må ta resten av livet.

I mange land anbefales det også at svært små barn som får næring bare fra morsmelk, skal få vitamin D-tilskudd.

Er det mulig å få for mye vitamin D?

Ja. Du bør ikke ta mer vitamin D enn legen din anbefaler. Hvis du tar for mye D-vitamin i form av kosttilskudd, kan det føre til alvorlige helseproblemer, som hjerte- og nyreproblemer.
Prognose

Behandling av vitamin D-mangel er enkelt og gir vanligvis gode resultater.

De fleste beinproblemer hos barn blir bedre etter behandling, vanligvis innen 6 måneder. Og jo tidligere de blir behandlet, jo bedre er prognosen

Voksne får også god bedring i beinstyrke og mindre symptomer innen ett år eller to.
Personer som behandles for en alvorlig vitamin D-mangel, vil trolig måtte ta vitamin D-tilskudd resten av livet.

Natural sources of vitamin D and Calcium. Healthy food background.

https://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/alle-brosjyrer/vitamin-d-mangel

En annen bra ting med D-vitamin er at den forebygger immunforsvaret som da kan holde helvetsild i sjakk: helvetesild-herpes-zoster

Kommentarer

kommentarer