Kondom er et prevensjonsmiddel i form av et slags futteral, ofte laget av latex, som dekker mannens penis under samleie.

Kondom reduserer risikoen for graviditet og for å få kjønnssykdommer som klamydia, gonoré, syfilis eller hiv. Kondomer kan også brukes til å holde sexhjelpemidler, som for eksempel dildoer, rene, og også hindre spredning av kjønnssykdommer. Tidligere ble kondomer ofte omtalt som kardonger, eller bare donger, men siden 1980-tallet brukes disse uttrykkene mindre.

Fordeler:

Eneste prevensjonsmiddel som beskytter mot kjønnssykdommer Ingen påvirkning av kroppens hormonsystemer (slik andre prevensjonsmidler gjør) Kan redusere problemet med for tidlig sædavgang

Ulemper:

Nedsatt følsomhet for mannen Krever en viss grad av motivasjon og disiplin Noen får svie og ubehag hvis kondom ikke kombineres med glidemiddel Noen er allergisk mot lateks

Råd om riktig bruk av kondom:

Sjekk datostemplingen på kondomet – ikke bruk et kondom som er gått ut på dato. Trekk forhuden tilbake før du setter på kondomet. I det du setter på kondomet må du knipe sammen tuppen foran (dette er for at kondomet ikke skal sprekke ved sæd utløsning) Lange negler og skarpe gjenstander kan gi skade på kondomet. Bruk aldri to kondomer utenpå hverandre – det øker risikon for at begge skal sprekke (det dannes friksjon mellom kondomene).

Om kondomet sprekker:

Dårligere beskyttelse mot kjønn sykdommer Graviditet kan unngås ved at kvinnen benytter nød prevensjon Det å ha et sunt sexliv er godt for helsa og psyken og det er forskjellige kondomer med smak der ute, så da er det bare å få kjøpt inn. Putt den i munnen og skli den over penisen, en morsom lek. ? Lagre Lagre

Kommentarer

kommentarer