Brennesle har vært og er en nyttevekst med mange bruksområder. Vi kan blant annet lage suppe eller stuing av de unge skuddene og få en god dose av Jern og C-vitaminer. I dagens plantemedisin brukes te av unge nesleskudd i behandlingen av sprøe negler og håravfall. Behandlings perioden er på 3-5 måneder. På grunn av høye innhold av vitmaminene B2, B5 og folinsyre drikker man den også som behandling for uren hud. Kvinner med jernmangel bør drikke nesle te regelmessig 1-2 ganger pr. dag. urten er også mye brukt mot reumatiske lidelser og vannansamlinger i kroppen.

Man kan finne tegn på at neslen spilte en rolle allerede rundt år 0. I gamle nordiske legebøker gis det en rekke råd, som i større eller mindre grad også brukes idag. Man pisket sine giktbrudne lemmer med friske, brennende skudd, man drakk avkok av urt eller jordstengel mot gikt og nyrelidelser. Utvortes ble den også brukt mot svuller, utslett, sår og tannverk.

I Russland brukte man i gammel tid stengelen i vevning, lagde tråder av den og sydde klær. Man sydde også seil og lagd rep av den.

Brennesle vokser i grupper over hele landet opp til ca. 1200 meters høyde, men er relativt sjelden i nord. Neslen blir 50-150 cm høy og er flerårig urt med krypende jordstengel. Den blomstrer i Juni-August.

Brennesle te for 1 person:
1 ts blader
2 dl kokende vann

FREMGANGSMÅTE
Legg bladene i en tekanne med kokende vann, ha på lokk og la det trekke i 10 minutter. Sil den ned i en kopp og nyt.

Foto: Pixabay

Oppskrift på brenneslesuppe

Brennesle er god næring for planter også, så har man plast tønner, baljer eller bøtter, så plukker man brennesle med hansker så man ikke brenner seg og har i med vann, la det stå litt og bruk det til vanning av planter, blomster, urter og grønsaker.

Kommentarer

kommentarer