Løvetann-te innholder inulin, luteolin, vitaminene B og C og store mengder kalsium. Den er vanndrivende, renser tarmen, øker produksjonen av gallesyre og stimulerer også leveren.

I motsetning til de vanndrivende midlene tapper ikke løvetannen kroppen for store deler av de naturlige reserver vi har av kalsium. Løvetann-te blir mye brukt i behandling av ledd- og muskelplager, da den har en antireumatisk virkning.

Løvetannen er en av naturens virkelige store medisinplanter og er vel den planten som best beviser at ugress bare er en plante som ikke vokser der den skal.

Løvetannen har ingen folkemedisinsk historikk her hjemme, men man vet at gruvearbeiderne på Kongsberg spiste løvetann for å unngå skjørbuk. Kvakksalverne brukte også løvetannen som lindring av sår.

Ellers ble løvetann brukt mot både urinveisproblemer, som et blodrensende og magestyrkende middel og som er hud middel for kviser.

Fordi løvetann er vanndrivende kalte den engelske legen og maturmedisineren Culpeper planten “piss-a-beds” I Frankrike kalles løvetannen “pissenlit”, sengevæteren.

Løvetannen vokser stortsett alle steder i landet opptil 2100 m.o.h. De friske bladene om våren blir mye brukt i salat. Løvetannen blomstrer fra april til juli.

Løvtannroten blir brukt til å lage løvetannkaffe som er en oppkvikker som kaffe, men hvis man ikke tåler å drikke kaffe, er denne et alternativt.

Ingredienser

Løvetannrot

Fremgangsmåte

• Vask røttene godt over flere omganger.
• Kutt røttene i mindre biter og finkutt de videre i en kjøkkenmaskin.
• Spre røttene jevnt på ett eller flere stekebrett med bakepapir.
• Stek på 120°c i 2 timer, vend om med stekespade innimellom.
• Lagres til seinere bruk, eller kvernes i kaffekvern og benyttes som vanlig kaffe.
• Kan lagres i minst 1 år i lufttett glass. Lagres tørt, mørkt og kjølig.

Hvis du dyrker løvetann til dette formålet så lønner det seg å dyrke i løs jord, siden røttene blir større og lettere å høste. Mest næringsverdi har de tidlig vår eller tidlig høst, men gir en god smak uansett innhøstingstidspunkt.

Foto: Linn Woodward
Foto: Linn Woodward
Foto: Linn Woodward

Løvetann te:

Når disse gule blomstene blomstrer, så plukk en teskje blomster, legg de i en tekanne og hell over 2 dl kokende vann og la det trekke i 10 minutter med lokk. Sil løvetannen i en kopp, la det kjøle litt ned og drikk det som det er.

Foto: iStock by Getty Images

Løvetannvin

Kommentarer

kommentarer