Alle som har hatt vannkopper risikerer å få helvetesild senere i livet. Virussykdommen kan være svært smertefull, men rask behandling kan forkorte sykdomsforløpet. Det finnes også en vaksine som kan forbygge helvetesild.

Hva er helvetesild?

Helvetesild, også kalt herpes zoster, forårsakes av det samme viruset som vannkopper, varicella zoster-viruset.

Etter du har hatt vannkopper, vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk.

Hos eldre og de som har svekket immunforsvar av andre årsaker kan viruset spre seg ut langs nerven igjen og ende opp i huden. Bare de som allerede har hatt vannkopper kan få helvetesild.
Helvetesild er i praksis ikke smittsomt, men det finnes virus i blemmene. Om du aldri har hatt vannkopper, kan nærkontakt med blemmene gi smitte.

Symptomer på helvetesild

Vanlige symptomer på helvetesild er:

  • Prikking eller smerte i et avgrenset hudområde. Smertene kan forverres ved berøring.
  • Utslett med små blemmer. Utslettet er vanligvis bare på hudområdet ved nerven.
  • Noen får sykdomsfølelse, tretthet og hodepine.

Har du symptomer på helvetesild bør du oppsøke lege raskt. Behandlingen er mest effektiv når den igangsettes innen tre dager.

Legen kan vanligvis stille diagnosen bare ved å se på utslettet og spørre om symptomene. Det er som regel ikke nødvendig med ytterligere undersøkelser. I tvilstilfeller kan det tas en penselprøve som sendes til et laboratorium for undersøkelse.

Behandling av helvetesild

Behandlingen kan dempe symptomene og minske faren for langvarige smerter i etterkant. Ved langvarige smerter finnes det også behandling som kan hjelpe.

Selvhjelp

Helvetesild kan for noen være svært ubehagelig. Følgende tiltak kan bedre situasjonen:

  • Hold utslettet rent og tørt
  • Beskytt utslettet med en løs, ikke-klebrig bandasje
  • Bruk luftig, løstsittende klær
  • Avkjøl utslettet med en ispose eller et kaldt bad
  • Ta reseptfrie smertestillende tabletter (paracetamol) etter anvisning

Ved vedvarende smerter bør du ta kontakt med legen. Det kan være aktuelt å skrive ut resept på sterkere smertestillende.

Ved utbrudd av helvetesild

Antivirale legemidler (medisiner som virker på virus) kan gi raskere bedring av helvetesild. De må tas innen tre dager etter utbrudd av utslettet. Smertene kan lindres med behandling og utslettet forsvinner ofte raskere. Ved helvetesild i ansiktet og i øyet, vil antivirale legemidler redusere faren for skade på øyet.

Legemidlene – aciklovir og valaciklovir – brukes i Norge. Begge hemmer virusdelingen og de virker omtrent like godt. Aciklovir brukes mest. 

Leger skriver ut resept på antiviral øyekrem i tillegg til tabletter ved helvetesild i øyet. Kremen kan øke mengden med antiviralt middel som når viruset. Det er viktig å søke legehjelp og behandling samme dag som du mistenker tilstanden. Vanligvis vil øyelege følge opp dette.

I en studie hadde 4 av 100 som tok aciklovir, smerter tre måneder etter at de fikk behandlingen. Tallet var 17 av 100 i gruppen som ikke fikk aktiv behandling. 7–8 syke må med andre ord ta medisinen for at én av dem skal unngå langvarige smerter. Bivirkningene kan være hodepine eller kvalme. Disse er vanligvis ikke alvorlige.

Behandling ved langvarige smerter

Helvetesild kan noen ganger bli etterfulgt av langvarige smerter (postherpetisk nevralgi). Dette kan vare i måneder.

Ved milde plager anbefales paracetamol eller ibuprofen. Noen prøver en krem som inneholder capsaicin (chilipepperekstrakt). Dersom dette ikke hjelper, kan man forsøke kodeintabletter, for eksempel om natten. Alternativt kan man forsøke tramadol.

Både kodein og tramadol kan gi bivirkninger som treg avføring (obstipasjon/forstoppelse), sløvhet og ubehag. Ved lav dosering er det liten fare for avhengighet.

Ved sterke smerter, kan legen anbefale trisykliske antidepressiva som amitriptylin i lav dose. Det kan ta flere uker før effekten setter inn. Bivirkninger kan blant annet være trøtthet, magesmerter og rastløshet. 

Dersom trisykliske antidepressiva ikke virker, kan det være aktuelt å ta et legemiddel som vanligvis brukes ved epilepsi. Bivirkninger av antiepileptiske medisiner kan være svimmelhet, søvnighet, vektøkning og forstoppelse.

Forebyggende behandling

Det finnes en vaksine som kan beskytte eldre mot å få helvetesild. Den kan redusere sjansen for utbrudd hos personer over 50 år. Skulle du likevel få utbrudd, vil sykdomsforløpet sannsynligvis bli mildere og sjansen for postherpetisk nevralgi reduseres.

Hvordan går det med meg?

Utslettet ved helvetesild forsvinner i løpet av to til fire uker. De små blemmene vil briste, få skorpe og gro. Noen ganger etterlater de arr eller fargeendring i huden.

Langvarige smerter er uvanlig hos unge, men risikoen øker med alderen. Hos sekstiåringer vil omtrent 4 av 10 få postherpetisk nevralgi (langvarige smerter). Vanligvis går denne smerten bort innen seks måneder. Ved helvetesild nær øyet, er det viktig å oppsøke lege raskt. Dersom øyet rammes, bør det henvises til en øyelege. Viruset kan skade øyet uten behandling.

Innhold levert av: Helsebiblioteket.no i Folkehelseinstituttet/BMJ

Kommentarer

kommentarer