Det er flere måter og få i seg denne kalde suppen på, man kan ha den som en shot med vodka i, eller som en middagsrett, med hvitløksbrød til. Det er bare å teste ut smaksløkene.

Ingredienser

50 gr brød uten skorpe
2 hvitløksfedd
1 ss eddik
1 dl vann
1 spiseskje røkt paprika
1 hakkede tomater i boks
100 gr agurk skrellet
1/2 dl olje
liten løk
1 paprika
1/2 ts salt
1/2 ts tabasco

Slik gjøres det

Legg løk og paprika i store biter i en tørr panne, og stek til de får svarte flekker. De skal være gjennomvarme, men fortsatt litt rå.

Legg brød, hvitløk, paprika, eddik og vann i en blender, og kjør helt glatt. Ha i tomatbiter, og kjør det fint. Ha i den svidde løken og paprikaen, og kjør glatt igjen. Hell i oljen til slutt mens du kjører på maks hastighet. Smak til med salt, tabasco og eventuelt mer eddik.

Topping: brød stekt i olje til sprø krutonger, agurk i små terninger, grønn paprika eller chili.

Foto: Linn Woodward

Historie

Gazpacho er en kald suppe og en spansk nasjonalrett med opphav i Andalucía. Den kan lages av ulike råvarer, med gammelt brød, hvitløk, olivenolje, eddik og salt finnes i nesten alle versjoner, og tomat er også tett knyttet til suppen. Andre vanlige ingredienser er paprika, løk, purreløk, chili, agurk og pepper. Gazpacho kan gjerne serveres med brødkrutonger eller annen garnityr. Gazpacho har etter hvert blitt en klassisk sommerrett i Norge

Det er en eldgammel rett nevnt i gresk og romersk litteratur, selv om to av hovedingrediensene i våres tid, tomater og grønn paprika, ble brakt til Spania fra den nye verden først på 1500-tallet.

Foto: Pixabay

Kommentarer

kommentarer