Jeg elsker krydra mat og Chili con Carne er en klassiker det går mye av. Ikke bare er retten lett å lage, den er også rimelig – særlig om du velger vegetarretten Chili sin Carne og dropper kjøttet. Denne retten er dog med kjøtt, og er bare så utrolig digg. Kan virkelig anbefales. 🙂

Ingredienser

Krydderblanding

1 ts malt spisskummin
½ ts malt koriander
½ ts oregano
½ ts kanel
½ stk tørket/ malt chipotle
1 ss vann

Chili con carne

4 skiver bacon
400 g kjøttdeig
2 stk løk
2 stk hvitløksfedd
1 stk rød chili
1 ss tomatpuré
2 dl oksebuljong
1 boks gode hermetiske tomater
1 stilk stangselleri
2 stk rød paprika
400 g hermetiske kidneybønner
salt
sort pepper
frisk koriander

Slik gjøres det

Begynn med krydderblandingen. Bland alle de tørkede krydderne i ca. 1 spiseskje vann og rør sammen til en tykk pasta.

Del bacon i grove biter. Stek til det er sprøtt. Ha det over i en kjele.

Stek kjøttdeigen. Ikke ha for mye i pannen av gangen, da unngår du at kjøttet koker i stedet for å stekes. Ha kjøttet over i en kjele.

Stek løken til den er blank, ca 5 minutter. Tilsett hvitløken og chilien. La løk, hvitløk og chili surre i ca. 2 minutter før du tilsetter krydderpastaen og lar det surre i pannen i ytterligere 2 minutter. Tilsett tomatpurè og surr dette i 1 minutt. Ha alt over i kjelen.

Tilsett buljongen, tomatene, stangselleri og paprika. La det hele koke i ca 30 -40 minutter så smakene får satt seg. Smak til med salt og pepper, og tilsett bønnene så de får varmes i gryta de siste 5 minuttene.

Dryss over frisk koriander rett før servering, server gjerne med ris, tortillachips og guacamole eller rømme.

Foto: Linn Woodward

Historie

Chili con carne er en aromatisk matrett, en slags stuing, med biffkjøtt, svinekjøtt eller annet modent kjøtt, og chilipepper. Varianter inneholder tomater, løk, bønner eller andre ingredienser. Denne matretten blir regnet som tex-mex. En ektefødt amerikansk favoritt, med kulinariske røtter i Mexico. Gryten blir akkurat så heit som du vil ha den.

Kommentarer

kommentarer