Dette er en vannvittig god smakopplevelse må jeg bare si! Når det er så surt og kaldt ute nå, er supper det beste som finnes for å varme opp kalde kropper!

Ingredienser

1 stk Blomkål
400 gr poteter
2 stk gule løk
1 stk chili
1×4 cm ingefær
2 ss rapsolje
1 ts malt gurkemeie
1 ts malt koriander
1,5 ts malt cumin
1,5 liter kylling/hønsekraft
flaksalt
1 dl naturell yoghurt
1 neve frisk koriander
1 stk lime
1 pk naan-brød

Slik gjøres det

Del blomkålen opp i små buketter. Skrell og skjær potetene i grove terninger. Finhakk løk og chili. Skrell og finhakk ingefæren.

Varm opp en stor kjele over middels varme og stek løken til den er myk. Tilsett , ingefær, chili, gurkemeie, koriander, cumin, poteter og blomkål og rør godt om så alt er blandet.

Hell i kylling/hønsekraft og en klype salt og gi suppen et oppkok. La den putre til du lett kan føre en spiss kniv gjennom grønnsakene, 15-20 minutter.

Bruk en stavmikser eller en blender og kjør suppen til den er helt jevn og smak til med salt.

Server toppet med et par skjeer yoghurt og litt grovhakket koriander, med en limebåt og lunt naan-brød til.

Foto: Linn Woodward

Oppskrift og forside bilde er fra Kiwi!

Derfor bør du spise blomkål

Blomkål er en sunn og svært anvendelig grønnsak som kan brukes i langt flere oppskrifter og retter enn det mange tradisjonelt har brukt den til. Med sitt lave kaloriinnhold, høye innhold av vitamin C og kostfiber, er det god grunn for å inkludere blomkål i kostholdet sitt.

BLOMKÅL KAN BRUKES I SPENNENDE RETTER

Blomkål kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet, men dyrkes nå over store deler av verden. I de sørlige landene har blomkålen over lang tid blitt brukt sammen med mye krydder og smak, noe som kler grønnsaken godt siden den i utgangspunktet er ganske mild på smak men den er også god som den er! Den milde smaken likes ofte godt av barn. Klassikere som blomkålsuppe og bakt blomkål med ostesaus og bacon slår aldri feil. Et festmåltid med fisk eller kjøtt og smøremyk blomkålpure er heller ikke å forakte. Et godt tips er å erstatte den hvite risen med blomkålris til middagen.

BLOMKÅL ER RIK PÅ VITAMIN C OG KOSTFIBER

Blomkål er en næringsrik og smart grønnsak å inkludere i kostholdet sitt. Den er spesielt rik på vitamin C og kostfiber. Faktisk er det nesten like mye vitamin C i rå blomkål som i appelsin! Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Kostfiber påvirker bakteriesammensetningen i tarmen på en positiv måte og det å spise mye fiberrike matvarer er forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og tarmkreft.

Vitamin C fra blomkålen kan gå tapt under varmebehandling.

Blomkål er en varietet av Brassica oleracea i familien Brassicaceae. Blomkål er nært beslektet med brokkoli.

Blomkål inneholder flere viktige vitaminer og mineraler. Det er blomsten på blomkålet som brukes til mat, men bladene kan brukes til å lage kraften til blomkålsuppe. Blomkål spises vanligvis kokt, men kan også spises rå eller syltes.

Blomkål har blitt dyrket på Vestlandet siden 1600-tallet.

Vi vet at det er en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer. Det er først og fremst et variert inntak av både frukt, bær og grønnsaker som er gunstig for helsen vår. Blomkål er en anvendelig og knasende god grønnsak som du gjerne må inkludere i kostholdet ditt og som fint kan inngå som en av 5 om dagen. Et godt tips er å fylle halve tallerkenen med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid.

Dyrking
Hvis temperaturen går for høyt vil plantene ikke produsere blomkålhoder. Ved for lav temperatur vil plantene produsere små blomkålhoder. Foretrukket jord for blomkål er godt drenert, fuktig og har betydelig organisk materiale med en pH på 6 til 7. Blomkål starter vanligvis innendørs seks-åtte uker før den skal ut i hagen og normalt er den klar for høsting etter to måneder i jorden.

Kommentarer

kommentarer