Ingredienser

1 stor løk
500-600 gr gulrøtter
8 dl kyllingkraft
1 1/2 dl blod appelsinjuice (2 appelsiner som man juicer)
1 1/2 dl kremfløte
salt
hvit pepper
litt muskatnøtt

Slik gjøres det

Skrell og hakk løken. Skrap gulerøttene og skjær dem i runde biter.

Smelt smøret i en stor gryte, og kok løk og gulrøtter blanke, uten at de tar farge.

Hell på kraften og la den koke under lokk ved svak varme i 25 minutter til alt er mørt.

Ha vesken i en hurtigmikser og kjør den glatt. Ha den tilbake i gryta og tilsett appelsinjuicen. Smak til, med salt, pepper og muskatnøtt.

Varm opp til kokepunktet, rør i fløten og senk varmen slik at suppen ikke koker. Da kan den skille seg. Server straks med litt pisket krem i og hvitløksbrød, nam!

Foto: Linn Woodward

Sjekk ut en annen oppskrift: kremet-gulrotsuppe-herlig-smaks-opplevelse

Helse

Gulrøtter er kjent for deres vitamin- og mineralinnhold, og har mange fordeler for helsen din som du bør ta fordel av for å ha glede av en bedre livskvalitet.

Det er mange fordeler med gulrøtter, og du kan dra nytte av dem både i helse og skjønnhet. Takket være deres egenskaper og praktfulle resultater har de blitt brukt i århundrer.

Gulrøtter ble først dyrket i det som i dag er Afghanistan, for tusenvis av år siden. Det var lilla, hvite, gule og svarte varianter med treaktig utseende og bitter smak, men ingen av dem lignet dagens gulrot som vi dyrker i dag.

I løpet av det syttende århundre ble det utviklet en gulrotstamme med høye nivåer av beta-karoten, som var den første oransje gulroten. Siden da har denne grønnsaken raskt erstattet dyrking av andre gulrotarter.

Blant næringsstoffene som finnes i gulrøtter er følgende:

Mineraler (kalium, natrium, fosfor, kalsium, magnesium, jern, sink, jod og selen)
90% vann
7% karbohydrater
1 gram protein
3 gram fiber
Og hvis det ikke var nok, inneholder gulrøtter også store mengder vitamin C og A, så vel som B-vitaminer (B1, B2, B3, B6 og folsyre). Til slutt inneholder gulrøtter bare 35 kalorier per 100 gram.

Gulrøtter har mange egenskaper som kan ha nytte for helsen din på ulike måter. Nedenfor deler vi noen av de vanligste med deg.

Enten du damper dem, koker dem, spiser dem rå, kokte, blandede eller friske: gulrøtter er alltid gode for å bekjempe tidlige stadier av kreft.

Gulrøtter tilhører en gruppe matvarer som har “lovende effekter” når det gjelder forebygging av kreft. Sammen med andre grønnsaker som er rike på karotenoider, som spinat og tomater, kan gulrøtter spesielt bidra til å forhindre brystkreft.

Dette er en av de mest kjente fordelene med gulrøtter. Det høye vitamin A-innholdet bidrar til å forhindre problemer med synet ditt. Gulrøtter kan hjelpe deg med å unngå forekomsten av grå stær, makuladegenerasjon og nattblindhet.

Selvfølgelig vil gulrøtter ikke hjelpe deg med problemer som nærsynthet eller astigmatisme, fordi disse krever legehjelp, men å spise gulrøtter fra ung alder kan hjelpe deg med å unngå å utvikle disse problemene.

Å spise rå gulrøtter styrker tennene og tannkjøttet

Å spise rå grønnsaker som gulrøtter forbedrer blodstrømmen til munnen og forhindrer at bakterier bygger seg opp på tennene dine.

Fluorinnholdet i matvarer som gulrøtter, spinat og epler kan holde tannemaljen i god stand og forhindre tannråte.

Sammen med fordelene med gulrøtter for kardiovaskulær helse, kan denne grønnsaken også bidra til å redusere kolesterolnivået.

Dette skyldes det høye innholdet av løselig fiber, spesielt pektin, som forhindrer fett i å bygges opp på veggene i arteriene. Gulrøtter bidrar til å eliminere den typen fett og reduserer blodtrykket.

Høyt fiberinnhold i gulrøtter forbedrer kroppens evne til å eliminere avfall og forhindrer forstoppelse.

Det beroliger også magesmerter eller overflødig surhet takket være mineralsaltinnholdet som består av natrium, klor, kalium og B-vitaminer. Dette gjør gulrøtter til et sterkt anbefalt alternativ hvis du lider av gastritt.

Høyt vanninnhold i gulrøtter sammen med de mange mineralsaltene bidrar til å bryte ned nyrestein. Dette er grunnen til at gulrøtter alltid er inkludert i rensende dietter.

Gulrøtter er kjent for deres vitamin- og mineralinnhold, og har mange fordeler for helsen din som du bør ta fordel av for å ha glede av en bedre livskvalitet.

Foto: Pixabay

Kommentarer

kommentarer