Supperetter er lett å lage, tar ikke lang tid og med hvitløksbrød til så vil du bare ha mer, man vil slikke kasserollen. 😉

Ingredienser

3 ss hvitløksolje
6 vårløk
2 ts timian krydder
1 kg frossen brokkoli
3 dl varm grønnsakskraft
200 g hakket stilton
nykvernet pepper
1 lang rød chille, hakket og uten frø (valgfri)

Slik gjøres det

Varm hvitløkoljen i en stor panne og stek vårløken i et par minutter på middels varme.

Tilsett timian og frossen brokkoli og rør i et par minutter.

Hell i den varme kraften, tilsett stiltonosten og la det koke opp før du legger på lokk og lar det småkoke i 5 miutter.

Mos med en blender, varm den opp til kokepunktet, smak til med pepper.

Ha i suppeskåler og dryss over hakket chilli og server.

Foto: Linn Woodward

Historien om Brokkoli

Brokkoli, eller aspargeskål som den også blir kalt, er en kålplante som kommer fra Italia.

Brokkoli blir dyrket i Norge, men om vinteren er vi avhengige av import fra utlandet. Til tross for tilnavnet, er den ikke beslektet med asparges – den er en av mange underarter av kål, og nærmeste slektning er blomkål. Brokkoli er rik på jern, A- og B-vitamin, og har dobbelt så mye C-vitamin som appelsin i tillegg til at den er full av antioksidanter. Brokkoli bør lagres kaldt, 0–2 grader celsius, og pakkes i plast. Brokkoli egner seg godt til nedfrysing, men bør da forvelles først. Brokkoli er blitt en viktig del av den norske matkulturen.

Brokkolistammen, stilken, er også veldig næringsrik og spiselig.

Kongen av alle grønnsaker!

Ikke bare smaker brokkoli godt, men det er også noe av det sunneste du kan spise. Brokkoli er godt for hjerte- og karsystemet og kan til og med hemme visse typer kreft, ifølge ny forskning.

Det «lille, grønne treet» inneholder dobbelt så mye C-vitamin som appelsin og er rik på kalsium, A-vitamin og karotenoider.

Totalt sett så er det en av de mest næringsrike grønnsakene du kan spise.

Brokkoli er en plante som er i nær slekt med blomkål. Navnet kommer fra det italienske ordet «broccolo», som betyr «den blomstrende toppen». Den kalles også aspargeskål fordi den har en mild kålsmak som minner om asparges.

Det var romerne som først begynte å dyrke brokkoli for over 2000 år siden. I dag finner du fersk, norsk brokkoli i butikkene fra juli til oktober, mens resten av året er det importert fra utlandet. Brokkoli har blitt en viktig del av norsk matkultur.

Brokkoli er også fullpakket med antioksidanter. Antioksidanter kan bidra til å finne og nøytralisere frie radikaler som forårsaker cellebeskadigelse, og dermed redusere risikoen for kreft. Brokkoli inneholder også magnesium, fosfor, sink og jern.

Du kan spise brokkoli med god samvittighet for den har et svært lavt kaloriinnhold. 100 gram brokkoli inneholder bare 34 kalorier.

Kommentarer

kommentarer