Det er noe med mat som er laget fra bunnen av, jeg er så heldig å kunne bruke malt fra hjemmelaget øl til denne oppskriften. Smøreost eller postei med karse smaker deilig. Syltetøy er også godt på. Andre oster passer også ypperlig. Det er bare å smake seg frem.

Foto av Linn Woodward

Ingredienser

4 dl sammalt hvete, grov
6 dl malt
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann

Det er også mulig å ha i nøtter.

Slik gjøres det

Sett stekeovnen, helst på varmluft, på 160 °C.

Bland sammen mel, havregryn, solsikkekjerne, sesamfrø, linfrø og salt. Rør inn vannet og fordel blandingen på 2 stekeovnsplater kledd med bakepapir.

Bruk slikkepott og fordel blandingen jevnt utover.
Fordel/skjær i passende biter, gjerne med en pizzaskjærer, slik at det blir markert en viss oppdeling.

Stek begge platene samtidig i 1 time og 10 minutter. 40 minutter hver.

Etter halvgått steketid tar du ut platene. Bruk en saks og klipp de halvstekte knekkebrødene fra hverandre.
La stekeovnsplatene bytte plass i ovnen. Stek så videre til knekkebrødene er sprø. Bruk gjerne saksen igjen om knekkebrødene henger sammen etter siste stekingen. Da får du fine, jevne kanter.

Skulle knekkebrødene ikke være helt gjennomsprø etter endt steketid, kan du brekke de fra hverandre og la de ligge i stekeovnen videre på 100 °C med døren litt på gløtt. På denne måten vil de tørke ytterligere.

Avkjøl knekkebrødene på rist og oppbevar dem i tett boks eller glass.

Historien om knekkebrød

Knekkebrød (på svensk Knäckebröd (spisbröd, hårt bröd, hårdbröd)) er en type flatt og hardt brød hovedsaklig laget av rugmel. Det er en skandinavisk tradisjonsmat som i nyere tid er blitt utbrett over hele verden som fettfattig og fiberrik og regner som sunn kost. Næringsverdien kan økes ved å bruka flere ulike kornslag i deigen og gjerne også ulike frø på brødet. Knekkebrød kan spises som en del av et måltid, særlig frokost og mellommåltid, med eller uten pålegg.

Det stammer fra Sverige.

Knekkebrød kan lages uhevet, eller hevet ved hjelp av til dømmes gjær eller surmelk. Brødet blir stekt i tynne plater og siden tørket ved svak varme.

Knekkebrød blir ofte bakt av fullkorns mel av rug, både grovt og fint, men innblanding av andre mel sorter forekommer. Både firkantede og runde kaker, ofte hullkaker, er vanlige.

Kommentarer

kommentarer