Påskekrim er kriminalromaner og kriminalnoveller lansert med tanke på ferie- og fritidslektyre i den stille uke.

Påskekrim er for øvrig ikke bare begrenset til bøker, hefter og blader. Med radioen ble genren etter hvert prøvd ut som kriminalhørespill, og fenomenet ble ytterligere befestet da også NRK Fjernsynet omsider tok opp tradisjonen med å sende daglige krimserier i tre til fem deler, – i tillegg til enkeltstående, filmatiserte episoder av kriminalmysterier etter de store detektivromanforfatterne, Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes, Agatha Christies Hercule Poirot og Miss Marple, Alfred Hitchcocks filmer, m.fl. Spesielt Phyllis Dorothy James’ detektivhelt, Adam Dalgliesh, ble på 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet nærmest ansett å være en nødvendig ingrediens i norsk påskefeiring

Påskekrim synes å være et særnorsk fenomen, som visstnok skyldtes en meget vellykket reklamekampanje for kriminalromanen Bergenstoget plyndret i natt. Boka var forfattet av Nordahl Grieg og Nils Lie under felles pseudonym, Jonathan Jerv. Den ble med brask og bram lansert i Aftenposten lørdag 24. mars 1923, en dag før palmesøndag.

Forfatterens bror, redaktør Harald Grieg i Gyldendal, satset stort på markedsføringen og kjøpte annonseplass på førstesiden av den riksdekkende avisen. Her ble utgivelsen avertert med store overskriftstyper rett under tittelen, som om det dreide seg om en viktig nyhetsoverskrift. Det lille (avert) plassert i annonsen var det få som la merke til, og avisredaksjonen ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner som passasjerer på toget.

Den vellykkede markedsføringen hadde visse elementer av aprilspøk, og fulgte i grunnen opp plottet fra kriminalromanen, hvor ranet nettopp skulle finne sted natt til 1. april. Dessuten må det i bruk av nyhetsmediene kunne karakteriseres som en forløper for Orson Welles’ kringkasting av Herbert George Wells’ Klodenes kamp, mer enn femten år senere. Spredningsmønsteret tilsvarer de såkalte hoax. Dermed var det lesende publikums forventninger om krim i påsken skapt, og Jonathan Jervs kriminalroman ga direkte opptakten til fenomenet «påskekrim».

Kommentarer

kommentarer