Jeg bare elsker alt som er hjemmelaget, grunnen er at man vet hva som er oppi.  Her kommer en digg oppskrift

Tilbehør

2 1/2 kilo godt modne tomater (kan også bruke tomater på boks)
2 rødløk
1 rød paprika
2 ss salt
85 gram brunt sukker (stevia, får kjøpt i helsekostbutikken)
1/2 dl rødvins eddik

Slik gjøres det

1. Skyll tomatene og skjær dem i mindre biter. Skrell og hakk løkene. Skyll paprikaen, ta vekk frøstol og kjerner og skjær den i terninger.

2. Ha tomater, løk og paprika i en gryte og la det koke under lokk ved svak varme sammen med salt, sukker og eddik i ca 1/2 time.

3. Ha den i en hurtimikser og bland godt, ha tilbake i en kjele og kok opp uten lokk ved 45 minutter. Rør om av og til.

4. Smak ketchupen med salt og sukker. Ta gryten av varmen og tilsett ev. konserveringsmiddel etter anvisning på embalasjen. Da varer den i 1 år.

5. Hell ketchupen på skåldede glassflasker og lukk dem straks. Oppbevar dem mørkt og kjølig.

Ketchupens historie

Ketchupen kommer opprinnelig fra Asia, hvor den som oftest var en krydret, søt fiskesaus som ble kalt kitjap eller kecap manis. Det tok ikke lang tid før den nådde Malaysia og Indonesia, der den ble kalt «kechap» og «ketjap». Denne sausen ble brakt til Europa på 1500-tallet, av europeiske sjømenn. I Europa ble den gjort mindre krydret og tilsatt flere smaksstoffer, som sjampinjong, pepperrot og ansjos. Det tok ikke lang tid før navnet kitjap var forvansket til ketchup.

Den første tomatketchupen så dagens lys i 1801, og var da en tynn kryddersaus med tomatsmak. Likevel var det først i 1876, ved H.J. Heinz, da sausen ble søtere og tykkere, at ketchupen slo an for alvor.

Kommentarer

kommentarer