Ingredienser

7 dl fingervarmt vann
2 pk gram fersk gjær
4 ss olje
1 ts salt
ca 650 gram mel ganger 2

Slik gjøres det

Varm vannet til det er nesten 35 grader og løs opp gjæren i det. Tilsett olje og salt.

Ha det i en eltemaskin og ha i 650 gram mel og elt, ha i resterende 650 gram mel og elt til en deig.

Sett deigen til heving, lunt og tildekket med plastfolie, 1 times tid.

Smør brødformen med olje eller bruk bakepapir og ha i brøddeigen man har formet. Sett deigen til heving, lunt og tildekket i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Pensle børdene med kaldt vann og sett formen i ovnen i 35 minutter, til brødet har fått en fin farge og lyder hult når man banker på det.

Foto: Linn Woodward

Avkjøl og skjær brødet i skiver, ha i fryseposer, frys ned og ta opp brød man trenger, og tin det opp, smaker som nybakt.

Foto: Linn Woodward

Historien om brød

Det gjærede brødets historie begynte trolig i Egypt. Det er funnet brød i gamle graver, rett og slett nistemat på vei til dødsriket. Grekerne førte kunsten videre, mens bakerstanden slik vi kjenner den i dag, utviklet seg i middelalderen. Nå ble det murt opp bakerovner, enten på kjøkkenet eller i spesielle bryggerhus.

Fra Bibelen vet vi at gjæret brød var i bruk hos jødene. Til minne om utgangen av Egypt skulle det imidlertid spises usyret brød. Ved utgravninger i Egypt har man funnet gjæret brød fra rundt 2500 år før vår tidsregning og billedlige fremstillinger av kornmaling og brødbaking.

Flytende gjær hadde blitt produsert og solgt til bakere i Nederland siden slutten av 1700-tallet. Men det var først i 1820-årene at det ble begynnelsen på moderne brødvaner også i Norge. Da ble en metode utviklet for å kondensere gjæren i solide blokker.

Syrnet brød, altså surdeigsbrød, kan ha blitt vanlig i Norge på 1300-tallet – da fikk man nemlig bakerovner i byene. Surdeigsbrød av rug ble da antakeligvis den nye trendbaksten i byene.

Brød spises over alt, i alle land og alle kulturer – i forskjellige variasjoner, og vi mennesker har spist brød i minst 10 000 år!

Dette brødet er laget med gjær hentet ut fra 4500 år gamle egyptiske krukker. (Foto: Seamus Blackley) Artikkel fra Forskning.no Brødbaksten ble søt og velsmakende, ifølge forskerne.

Kommentarer

kommentarer