Løpstikke regnes nemlig som et afrodisiakum (kjærligshetsmiddel).

Ingredienser

2 stk løk

1 fedd hvitløk

1 stilk stangselleri

50 g smør

2 kvast løpstikke

500 g poteter

1dl sherry

1 l grønnsaksbuljong (hjemmelaget kraft)

1,5 dl kremfløte

0,5 ts salt og nykvernet pepper

1/2 ts worcestersaus

Slik gjøres det

Rens og hakk opp løk, hvitløk og selleristilken og ha det i en kasserolle sammen med smøret. La det surre på ganske svak varme til løken har blitt blank.

Hakk opp løpstikken og ha i. Rens potetene og del dem i små terninger. Ha dem i kasserollen sammen med grønnsakskraften og sherry og kok opp. Kok til potetene er møre ca. 40 minutter. Du kan gjerne smake deg fram til hvor mye løpstikkesmak du ønsker å ha i  suppen.

Mos suppa enten i en blender eller bruk en stavmikser og hell den tilbake i kasserollen igjen. Tilsett fløten og kok opp. Smak til med salt, pepper og worcestersaus. Dersom kraften eller buljongen du bruker er veldig salt, trenger du ikke å tilsette mer salt.

Tips: Dypp brød, eller rundstykker i, med hvitløksmør på, namme nam

Historien om løpstikke

De eteriske oljene fra løpstikke smører fordøyelsen og skjerper apetitten. Drikker man te  er den bra for urin- og menstruasjonsproblemer. Man antar at det er løpstikke som blir omtalt av oltidens leger som Ligusticum eller libystikon, en alminnelig dyrket plante i Nord- Italia. Det var munskene som innførte planten til de nordligere breddegrader. Man trodde planten stimulerte kjønsdriften. I Henrik Harpestrengs legebok fra 1200-tallet anbefales løpstikke-te mot vind og rumling, den hjelper mot mageknip, og sammen med eddik, er den et middel mot hoste. På østlandet ble løpstikke plantet ved husene. Den stramme lukten skulle holde huggormen borte. Våre forfedre brukte urten også i grøtomslag på sår og verk, og mot gikt og vann i kneet.

Løpstikke dyrkes i hager på østlandet og langs kysten nord til Tromsø- Den vokser også vilt i de sør-østlige strøk. Planten blir 1-2 meter høy og blomstrer i juli-august.

Kommentarer

kommentarer