En pinup er opprinnelig et bilde av en vakker og ofte lettkledd eller endog naken ung kvinne med et erotisk tilsnitt. Modellen kalles gjerne pinup, pinuppike, pinupjente eller pinupmodell, og kan for eksempel være fotomodell, skuespiller eller sexsymbol. Begrepet glamourmodell med tilsvarende betydning ble lansert i Skandinavia etter at en ny type livsstilsblader for unge menn begynte å trykke mer moderne pinupbilder på 1990-tallet.

Pinupbilder kan være fotografier, malerier, tegninger m.m. Betegnelsen kommer av at bildene ofte ble hengt på veggen med nåler eller tegnestifter. Pinupbilder er vanlige i manneblader, kalendere og på plakater. Pinupbilder har til hensikt å vise frem selve modellen i motsetning til motebilder der hensikten er å vise frem bekledningen. En pinup viser normalt ikke området rundt kjønnsorganene og sjelden brystvorter i motsetning til naken- og pornomodeller. Pinup forbindes særlig med 1940- og 1950-tallet, men fenomenet er mye eldre og er i hvert fall kjent siden 1890-tallet. Form og stil har variert som en følge av samtidens normer og estetikk, og mellom land og kulturer.

Begrepet pinup har vært i bruk på engelsk siden 1941, men fenomenet er mye eldre og er i hvert fall kjent siden 1890-tallet. Ordet kom til Europa med amerikanske soldater på begynnelsen av 1940-tallet. Betegnelsen kommer av at bildene ofte ble hengt på veggen med nåler eller tegnestifter («pins»), slik man kan se i enkelte mannsdominerte miljøer.

I nyere tid benyttes også begrepet pinup tidvis om menn.

Begrepet benyttes dessuten i utvidet og overført betydning, for eksempel «Han har siden blitt det nye regimets ledende skikkelse – dets politiske pinup.».
I nyere tid benyttes også begrepet pinup tidvis om menn og bildene av dem, og dessuten i utvidet og overført betydning.

Pinuppiker

Etter første verdenskrig ble trenden populær i USA. Pinupbilder fikk et oppsving på 1940-tallet i forbindelse med andre verdenskrig. Både Den amerikanske hærens uketidsskrift Yank, the Army Weekly og det tyske motstykket Signal trykket pinupbilder for å styrke soldatenes moral. Slike bilder ble mye kopiert som dekorasjon på blant annet amerikanske bombefly. De fikk et enda større gjennomslag utover 1950-tallet da herremagasinet Playboy ble utgitt i Nord-Amerika.[4] Trenden med malte eller tegnede pinuper eksisterte side om side med de fotograferte portrettene helt fram til fargefoto ble vanlig.

Betty Grable ble den fremste pinuppiken under andre verdenskrig som følge av hennes legendariske badedraktbilde. Det ble i 2003 inkludert i boken 100 Photographs that Changed the World utgitt av Life. Bettie Page var en av 1950-tallets mest populære pinuppiker og fetisjmodeller. Hennes stil med ravnsvart hår, pannelugg, korsetter, strømper og stiletthæler ble både da og senere mye kopiert, i nyere tid av Dita Von Teese. Mange skuespillere, som Marilyn Monroe og Rita Hayworth, lot seg avbilde som pinuppiker.

Det amerikanske sportstidsskriftet Sports Illustrated lanserte i 1964 Sports Illustrated Swimsuit Issue. Det inneholder bilder av kvinnelige motemodeller iført badetøy på eksotiske steder og utgis årlig på senvinteren i en, for amerikansk sport, rolig periode. Fra 1997 inneholder denne utgaven kun slike bilder. Utgivelsen har utviklet seg til en mediebegivenhet med egne fjernsynsprogrammer, videoer, kalendere og utgaver i mange land. Supermodellen Vendela Kirsebom fikk sitt endelige gjennombrudd da hun prydet forsiden i 1993.

Pirelli i Storbritannia lanserte i 1964 pirellikalenderen som en vanlig bransjekalender. Den utviklet seg til å bli verdens kanskje eneste prestisjepikekalender med glamour- og nakenbilder med kunstneriske kvaliteter. Deltagelse i kalenderen regnes som prestisjefylt både for modeller og fotografer. En rekke supermodeller og kjendiser har deltatt opp gjennom årene. Den ble ikke utgitt i årene 1975–1983.

I Storbritannia har avisen The Sun daglig publisert bilder av lettkledde kvinner siden 1969, kjent som side 3-piken.

http://www.hollywoodpinup.com/

Kommentarer

kommentarer