Sommersolverv er årets lengste dag!  

Sommersolverv skjer idet sola når sitt nordligste punkt, sett fra jordkloden, og Nordpolen vipper rundt 23,4 grader rett mot sola.

Med andre ord: Denne dagen står sola høyere  midt på dagen enn noen annen dag på året.

Sommersolverv eller estivalsolverv inntreffer når en av jordens poler har sin maksimale tilt mot solen. Det skjer to ganger årlig, en gang på hver halvkule. For den halvkulen er sommersolverv dagen med lengst dagslys og korteste natt i året, når solen er på sin høyeste posisjon.

Feiringen av Midtsommer markerer høydepunktet for årets fruktbarhet. Guden befruktet Gudinnen ved Beltane, og Hun er nå høygravid med Livets gaver.
Nå krever Hun at Han skal bidra til å ivareta dette nye liv og sikre dets trygghet, ikke bare som far og gemal, men også som konge ved Hennes side.
Opprinnelig danset man i mange kulturer også rundt fruktbarhets- og fallossymbolet, hos oss kjent som Maistangen, denne natten.

I gammel tradisjon er også Midtsommer den natten da elskende inngår forlovelser og ekteskap, eller håndfestelse, som vi gjerne kaller det.

Midtsommer er både en ildfest og en vannfest, ettersom ilden symboliserer Guden og vannet Gudinnen. Men det er også i høyeste grad en Sol-fest, med tradisjoner tilbake så langt vi kan skue.

Vår egen St. Hans tradisjon, kun en kristen forflytting av Sol-festen, har beholdt både ild-vann aspektet (bål ved stranden og på øyer og skjær) og tiljublingen av fruktbarhet og livsglede. 

Midtsommer mjød

1 flaske cider
1/2 kopp honing
1/2 kopp sitrus-frukter i skiver
3 små ( 5 cm) kanel stenger

Hell cideren ned på en stor flaske/krukke med lokk.
Tilsett honing , sitrus-frukt og kanel stenger.
Skru lokket godt på og denne ristes hver dag i 5 dager.
La den stå rolig før drikking.

Kommentarer

kommentarer